Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Socialiștii au discutat prioritățile sesiunii de primăvară a Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații socialiști au discutat agenda parlamentară, situația actuală din țară, precum și pașii pentru depășirea crizei politice.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. În Parlament este necesar să fie transmise proiecte de lege de mare interes pentru cetățeni. Acest lucru a fost declarat de liderul socialiștilor, Igor Dodon, la o ședință a fracțiunii parlamentare a PSRM. 

"Am făcut un schimb de opinii cu privire la situația actuală din țară, depășirea crizei politice și agenda parlamentară. În special, am vorbit despre deschiderea sesiunii de primăvară a parlamentului săptămâna viitoare și despre necesitatea adoptării proiectelor de lege de interes major pentru cetățeni", a scris Igor Dodon pe pagina sa de pe Facebook.

Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului va începe la 1 februarie 2021. Decretul respectiv a fost semnat de președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Протесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона О функционировании языков - Sputnik Moldova
Expert: Într-o țară multietnică, limba este o chestiune de securitate națională
Anterior, liderul PSRM a precizat că Partidul Socialiștilor va elabora un nou proiect de lege privind funcționarea limbilor în Moldova și îl va supune votului în prima sesiune a parlamentului. "Limba rusă va fi limbă de comunicare interetnică în Moldova", a spus Dodon.

Pe 21 ianuarie, Curtea Constituțională a Moldovei a examinat solicitarea deputaților platformei DA Dinu Plângău și Maria Ciobanu, precum și a deputatului, președintele Partidului Unionist al Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu, privind controlul constituționalitatea legii cu privire la funcționarea limbilor și a declarat-o neconstituțională.

Legea contestată a fost adoptată la 16 decembrie 2020, ea acordă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, ceea ce ar trebui să asigure respectarea drepturilor populației vorbitoare de limbă rusă din țară. Cetățenilor li s-a acordat dreptul de a alege limba de comunicare, de stat sau rusă, în relațiile cu autoritățile de stat, dreptul de a studia în limba de stat și în rusă. La fel ca documentul anterior, noua lege le oferea cetățenilor posibilitatea de a primi documente judiciare și de a participa la proceduri judiciare în limba acceptabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0