Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Mărgineanu
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Există multe cazuri în care persoanele sunt ofensate, jignite, amenințate și insultate pe rețelele de socializare.
Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că aceste cazuri în care sunt înregistrate atacuri verbale la adresa unei persoane pe rețelele de socializare pot fi soluționate în instanțele de judecată, iar persoana a cărei onoare și reputație a avut de suferit poate primi, printr-o hotărâre a judecății, despăgubiri morale din partea denigratorului.

Prejudiciul moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite și culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conținut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Determinarea compensațiilor bănești cuvenite persoanei vătămate este lăsată la lumina și înțelepciunea judecătorului care, de la caz la caz, va aprecia în funcție de anumite criterii valoarea compensației, pentru a nu crea pentru victimă posibilități de câștig nejustificat.

"În general, legiuitorul nu stabilește cuantumuri concrete. Fiecare caz este individual, iar instanței de judecată îi revine rolul să pătrundă în adâncul acestor evenimente și să vadă cât de mult a avut de suferit persoana. Legiuitorului îi revine să stabilească echilibru de proporționalitate și echitate a acestei despăgubiri", a precizat avocatul.

Totodată, avocatul Iurie Mărgineanu susține că identitatea persoanei poate fi stabilită cu ușurință chiar dacă mesajul a fost scris de pe un cont anonim.

"Persoana poate fi depistată ușor cu ajutorul secțiilor din cadrul Ministerului de Interne și al Procuraturii Generale, care pot verifica emailul și celelalte elemente de unde a parvenit acest mesaj. Dacă se stabilește cu certitudine cine este această persoană atunci îl puteți acționa în judecată. Mai mult decât atât, față de această persoană poate fi aplicată și o contravenție administrativă", a explicat avocatul.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova
Fluxul de știri
0