Trump Jr îl critică pe Biden: „Înapoi la războaie din prima zi”

© REUTERS / JIM BOURGДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Abonare
Bagdadul a fost zguduit joi de atacuri teroriste, cel puțin 32 de persoane fiind ucise și 110 rănite. Gruparea teroristă Daesh și-a asumat responsabilitatea. În urma atacului, au apărut zvonuri că noua administrație a SUA îşi va intensifica prezenţa militară în Irak.

BUCUREŞTI, 23 ian – Sputnik, Doina Crainic. În ultimele zile de mandat, administrația Trump și-a îndeplinit angajamentul de a reduce numărul soldaților americani în Irak de la aproximativ 5.800 la 2.500 de soldați în total.

Donald Trump Jr. l-a criticat pe noul președinte Joe Biden în urma unei ştiri sugerând că noua administrație ar putea folosi pretextul bombardamentului de joi de la Bagdad pentru a intensifica prezenţa militară americană în Irak.

„Înapoi la războaie încă din prima zi. The Swamp / War Inc. este încântată acum”, a scris Trump, prin termenul „mlaştină” referindu-se la corupția din Washington DC, iar prin „război”, la complexul militar-industrial al SUA.

​Fiul fostului președinte a însoţit postarea pe Twitter cu un link către un articol din Jerusalem Post care sugerează că atacurile teroriste de joi din capitala irakiană ar putea pune „administrația Biden în faţa primei sale crize pe plan extern” și ar putea oferi președintelui „oportunitate ca SUA să-şi arate sprijinul pentru Irak”.

În discursul său de rămas bun de miercuri, Donald Trump, care și-a respectat angajamentul de a reduce numărul trupelor americane în conflictele din plan extern, s-a declarat „deosebit de mândru că a fost primul președinte din ultimele decenii care nu a început niciun nou război”.

Deși administrația Trump a provocat unele tensiuni cu Iranul chiar până în pragul războiului în mai multe rânduri, a crescut cheltuielile militare NATO, totuşi, a reușit să mențină Washingtonul în afara oricăror noi amestecuri majore în treburi străine, Trump devenind primul președinte american care nu a invadat o țară şi nu a intervenit într-un conflict străin de la Jimmy Carter, care a fost președinte între 1977 și începutul anului 1981.

Unii dintre cei numiţi de Biden, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, și-au exprimat opinia că este necesar să fie menţinute trupele SUA în conflictele externe, au fost susținători majori ai războaielor SUA din Irak, Libia și Siria și au vorbit despre intensificarea eforturilor SUA de „confruntare” a Rusiei și Chinei, potrivit Sputnik News

În ultimele două luni de mandat, Trump l-a concediat pe șeful Pentagonului, Mark Esper, și l-a înlocuit cu Christopher C. Miller pentru a îndeplini angajamentul de reducere a numărului de trupe din Afganistan și Irak la 2.500 și pentru a retrage aproape toate trupele americane din Somalia. Washingtonul a început o retragere lentă din Irak la începutul anului 2020, după asasinarea lui Qasem Soleimani, un comandant militar iranian care a ajutat milițiile pro-Bagdad în lupta împotriva Daesh în Irak. Uciderea acestuia a determinat parlamentul irakian să ceară retragerea completă a forțelor SUA din țara lor, iar SUA şi-au retras trupe și au predat baze militare irakienilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0