CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Satul Rogojeni din raionul Șoldănești se află la 92 de km distanță de Chișinău. Este o localitate poziționată pe malul râului Răut, între stâncile din piatră. Pe timpuri, nu era gospodar care să nu aibă în curte un bordei. Iarna acesta se încălzea mai repede, iar vara ținea răcoare localnicilor.
Mulți oameni și-au construit case la 4 km de aici, adică mai aproape de gară, unde pământul este nivelat. Astfel, au lăsat de izbeliște bordeiele. Totuși, mai sunt câțiva oameni care nu au renunțat la gospodăriile lor. Printre ei se numără și Maria Ardeleanu.
Femeia de 81 de ani ne-a povestit că toată viața a locuit în bordeiul pe care l-a primit în dar de la socrii săi. Are peste 100 de ani și este construit din piatră. Aici și-a crescut cei patru copii și nici acum nu se poate despărți de el.
"Acest bordei l-am primit cu soțul de la socrii mei atunci când m-am căsătorit. Pe atunci, mulți de aici trăiau în bordeie. Aici mi-am crescut copii, iar ulterior, chiar dacă am construit și o casă mare în curte, nu am renunțat la acestă "bașcă", așa se cum se spune la noi", zice pensionara.
Bătrâna are în curte o casă mare, însă ne-a mărturisit că cel mai bine se simte în bordei, unde este o cameră mică, modestă, amenajată cu covoare și țoluri tradiționale. Aici are lumină și doar un radiou care face zgomot.
"De multe ori mă vizitează copiii și îmi propun să merg cu traiul la ei, însă în bordeiul meu este cel mai bine. Iarna cu câteva lemne se încălzește soba foarte bine și ține cald până dimineață, iar vara mă ascund de căldură pentru că piatra ține răcoare. Câte zile voi mai avea de trăit aș vrea să stau aici", a spus Maria Ardeleanu.
Am mers un pic mai la deal în localitate, la o altă bătrânică, pe nume Valeria. Pensionara de 76 de ani trăiește în bordeiul care anterior a aparținut cuscrilor săi. Am găsit-o în timp ce făcea focul în sobă.
"Fiul și nora mea locuiesc peste câteva case de aici și au decis să mă aducă lângă ei ca să-mi fie mai ușor la bătrânețe. Îmi place să stau aici pentru că este cald, curat și am tot de ce este nevoie pentru a trăi", a spus femeia.
Și în ograda lui Sergiu Para am găsit un bordei, însă acesta este diferit de celelalte. Bărbatul ne-a spus că gospodăria i-a rămas moștenire de la părinții săi care au construit un bordei pentru animale.
"Bordeiul acesta a rămas de la părinții mei. Anterior am ținut vaci aici, acum avem găini și cocoși. Este din piatră și ține cald animalelor", susține Sergiu Para.
Tot Sergiu Para ne-a condus la un bordei care va deveni muzeu al satului Rogojeni. Acesta a fost construit în secolul al XVIII-lea de Mihail și Vera Țara.
Clădirea era pe cale să se ruineze, dar a început să fie reconstruită anul trecut de către primărie, cu suportul localnicilor.
"Eu când m-am născut, acest bordei deja era construit. Aici a locuit familia Țara, oameni gospodari care au crescut cinci copii. Veneam des la ei și am multe amintiri frumoase în bordeiul respectiv. În această toamnă, am reconstruit aici soba și lejanca, la solicitarea primarului, fiindcă această "bașcă" va deveni muzeu al satului", susține Sergiu Para.
Multe bordeie sunt părăsite și stau să cadă. Sergiu Para susține că sunt oameni care dărâmă aceste construcții și folosesc piatra pentru alte clădiri, în satul nou.
"Oamenii au plecat de aici, dar mulți se întorc și strică aceste bordeie, iar din piatră construiesc alte case. Cu toate că este păcat să fie dărâmate, pentru că s-a muncit mult la construcția lor", a menționat Sergiu Para.
Localnicii care au mai rămas aici își doresc ca în satul lor să vină investitori și să dezvolte o zonă turistică, pentru că localitatea are toate șansele să atragă turiști. Pe bună dreptate, priveliștea de aici este cu totul specială , iar în următorii ani ar putea deveni un al doilea „Orhei Vechi”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova