Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Regele umorului Gheorghe Urschi își sărbătorește ziua de naștere

© Photo : Gheorghe UrschiGheorghe Urschi, aniversare
Gheorghe Urschi, aniversare - Sputnik Moldova
Abonare
Gheorghe Urschi, supranumit și Regele umorului, își sărbătorește ziua de naștere. Maestrul împlinește vârsta de 73 de ani. Din cauza pandemiei, această zi se deosebește de alte aniversări deoarece casa sa nu mai este plină de oameni, așa ca mai înainte.

CHIȘINĂU 18 ian - Sputnik. Actorul, regizorul și umoristul Gheorghe Urschi împlinește marți, 18 ianuarie, vârsta de 73 de ani. Dacă în ceilalți ani casa îi era plină de oaspeți în această zi, când zeci de colegi și prieteni mergeau să-l felicite cu diverse surprize, atunci în acest an toți îl felicită la telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare. Una dintre fiicele maestrului a scris pe pagina sa de Facebook că ziua de naștere a lui Gheorghe Urschi din acest an va fi altfel și va fi sărbătorită la distanță. Laura Urschi a mai scris că pandemia nu va împiedica prietenii și colegii să-l felicite, doar că prin intermediul tehnologiilor. Fiica umoristul a menționat că va avea grijă să îi citească toate mesajele de felicitare.

În cadrul emisiunii radio „Sputnik Matinal”, cea de-a doua fiică a maestrului, Liliana Urschi, a vorbit despre faptul că în acest an ziua de naștere a umoristului pare a fi o zi obișnuită din cauza că nu pot să vină prietenii să-l felicite. Liliana Urschi a mai spus că anul 2020 a fost un an trist pentru Gheorghe Urschi din caza că din luna martie el a fost nevoit să stea în casă și să fie protejat la maximum de noul virus.

„A fost un an trist pentru că tata vedea la televizor cum a ars Filarmonica. (...) Este trist că a văzut știrea cu reprofilare artiștilor, cu această mască care li s-a pus peste față. În anul 2020 a plecat la ceruri și mătușa noastră. (...) A fost un an trist, plin de smerenie, înțelepciune și de conștientizare că trebuie să ne bucurăm de fiecare zi așa cum este și să dăm apreciere lucrurilor care ni se păreau mărunte. Să vorbim cu părinții, să ne uităm în ochii lor. Tata știe că este iubit, că este apreciat. Îi îndemn pe toți să-și păzească părinții”, a menționat fiica lui Gheorghe Urschi, Liliana Urschi.

Pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi zeci de colegi, prieteni, dar și admiratorii creației lui l-au felicitat și i-au urat multă sănătate. Directorul „Moldova-Concert” Andrei Locoman a scris că „Gheorghe Urschi este un actor polivalent, cum rar se întâlnesc - să întrunească abilități de actor umorist și de actor dramatic, să facă publicul să râdă până la lacrimi, ca tot el să-l facă să plângă de tristețe”. Locoman a mai scris că Urschi este un adevărat talent și că scena îl așteaptă.

Gheorghe Urschi s-a născut pe 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești, RSS Moldovenească. A scris cărți și piese de teatru, dar cel mai mult s-a făcut remarcat datorită pieselor de teatru în care a jucat și a emisiunilor umoristice în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția și în care juca alături de actorul Gheorghe Pârlea, cu care a făcut un tandem de creație ani la rând.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel. La 20 iulie 2012, fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0