Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: „Nu-i lăsăm pe ai noștri” - proiect în susținirea jurnaliștilor Sputnik și Baltnews

© Sputnik / Rodion ProcaСпутник Латвия
Спутник Латвия - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Grupul media „Rossiya Segodnya” condamnă acțiunile autorităților letone care au reținut jurnaliștii de limbă rusă ai portalurilor Baltnews și Sputnik Letonia și îi susține pe cei pe numele cărora au fost deschise dosare în cadrul proiectului „Nu-i lăsăm pe ai noștri”.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Primul episod al proiectului RT „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este un interviu cu jurnalistul și activistul Vladimir Linderman, care colaborează cu Baltnews.lv și Sputnik Letonia.

Vladimir Linderman și alți câțiva jurnaliști de limbă rusă au fost reținuți de forțele de securitate letone la 3 decembrie 2020. Au fost efectuate și percheziții. 

"S-au prezentat ca instalatori și le-am deschis. Au intrat 12 "instalatori", spune jurnalistul. Potrivit acestuia, percheziția a durat patru ore. Potrivit serviciilor de informații, jurnaliștii sunt acuzați, în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală din Letonia, de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE.

Vladimir Linderman spune că scopul acțiunii este de a intimida jurnaliștii din Letonia să refuze să lucreze cu mass-media rusă.

„De ce au ales anume acești 7 jurnaliști? Cred că în mare măsură la întâmplare. Cineva a fost mai observat. Altul poate să scrie sub pseudonim și nu au atras atenția. Este clar un lucru - scopul perchezițiilor este de a băga frica și de a lăsa publicațiile ruse de aici fără corespondenți, astfel încât oamenii să se teamă să colaboreze cu publicațiile ruse”, spune Vladimir Linderman.

Jurnalistul consideră că un alt scop al acestor măsuri este de a reduce influența în țară a mass media de limbă rusă. 

„Pentru Letonia un text care acumulează câteva zeci de mii de vizualizări, la scara Letoniei asta este foarte mult. E ca și cum în Rusia un milion de vizualizări. Deci, aceste publicații pot oarecum influența situația politică, ceea ce a determinat atacul din partea serviciilor speciale. Eu consider că acesta este doar un motiv să demonstrăm că asta nu ne-a făcut să cedăm”, a declarat Linderman.

Proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este condus de Maria Butina, membru al Camerei Obștești a Federației Ruse pentru securitate și interacțiune cu Comisia de monitorizare publică, eliberată anterior dintr-o închisoare americană.

În cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare la scară largă în sprijinul jurnaliștilor de limbă rusă care au fost reținuți de Serviciul de Securitate de Stat din Letonia pentru cooperarea cu mass-media rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0