CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a înaintat o sesizare La Curtea Constituțională în care cere revizuirea unor prevederi ale Legii fundamentale referitoare, în special, la numirea miniștrilor în funcție exclusiv din rândul membrilor Cabinetului în exercițiu. Șeful statului și-a motivat solicitarea prin faptul că unele „articole de lege limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor”.
Între timp, mulți politologi și experți în drept susțin că un astfel de apel al șefului statului la Curtea Constituțională este o altă încercare de a „juca cu Constituția” și că parlamentarii pot răspunde președintelui în diferite moduri. În special, așa cum a spus analistul politic Corneliu Curea în studioul Sputnik Moldova, este încă dificil de prezis cum și dacă vor reacționa parlamentarii, dar o reacție nu poate fi exclusă complet.
„Problema este complexă, dar Parlamentul, așa cum mi se pare mie, și principalele fracțiuni ar trebui să formuleze și să explice în mod clar cetățenilor de ce guvernul interimar, care ar trebui să își îndeplinească atribuțiile, în loc să fie eficient, dimpotrivă, dăunează statului", a spus Ciurea.
Potrivit expertului, dorința deliberată a noului președinte al țării de a prelungi mandatul guvernului interimar este eronată, dar Parlamentul trebuie să îi indice în mod clar lui Sandu care a fost greșeala ei când a depus cererea la Curtea Constituțională. În zilele următoare expiră termenul în care Maia Sandu este obligată să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru al republicii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova