Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciurea: Va pregăti oare Parlamentul o „surpriză” pentru Maia Sandu

© Sputnik / Mihai CarausCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații actualului Parlament ar putea să-i atragă atenția președintelui Maia Sandu asupra erorilor acțiunilor sale, în special ce țin de sesizarea sa la Curtea Constituțională și încercarea de a prelungi mandatul guvernului în exercițiu.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a înaintat o sesizare La Curtea Constituțională în care cere revizuirea unor prevederi ale Legii fundamentale referitoare, în special, la numirea miniștrilor în funcție exclusiv din rândul membrilor Cabinetului în exercițiu. Șeful statului și-a motivat solicitarea prin faptul că unele „articole de lege limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor”.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu: Cea mai scurtă cale pentru anticipate - autodizolvarea Parlamentului

Între timp, mulți politologi și experți în drept susțin că un astfel de apel al șefului statului la Curtea Constituțională este o altă încercare de a „juca cu Constituția” și că parlamentarii pot răspunde președintelui în diferite moduri. În special, așa cum a spus analistul politic Corneliu Curea în studioul Sputnik Moldova, este încă dificil de prezis cum și dacă vor reacționa parlamentarii, dar o reacție nu poate fi exclusă complet.

„Problema este complexă, dar Parlamentul, așa cum mi se pare mie, și principalele fracțiuni ar trebui să formuleze și să explice în mod clar cetățenilor de ce guvernul interimar, care ar trebui să își îndeplinească atribuțiile, în loc să fie eficient, dimpotrivă, dăunează statului", a spus Ciurea.

Potrivit expertului, dorința deliberată a noului președinte al țării de a prelungi mandatul guvernului interimar este eronată, dar Parlamentul trebuie să îi indice în mod clar lui Sandu care a fost greșeala ei când a depus cererea la Curtea Constituțională. În zilele următoare expiră termenul în care Maia Sandu este obligată să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru al republicii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0