Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salariile cresc și în Moldova! Câți angajați au primit în 2020 mai mult de 10 mii lunar

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Criza economică în care s-a pomenit țara noastră este profundă, dar are și unele elemente pozitive, ceea ce o face mai puțin periculoasă decât crizele din 1998 și 2009.
Salariile cresc și în Moldova! Câți salariați au primit în 2020 mai mult de 10 mii lunar

Pandemia COVID-19 a micșorat veniturile multora dintre noi, a închis afaceri și a lăsat fără loc de muncă zeci de mii de moldoveni. Totuși, în 2020, în plină criză sanitară și economică, per ansamblu veniturile moldovenilor s-au majorat. Cel puțin asta sugerează expertul economic Veaceslav Ioniță, care face referire la datele Biroului Național de Statistică.

Potrivit economistului, anul trecut, peste 90 de mii de angajați din Moldova au primit un salariu mai mare de 10 mii lei pe lună, cifra fiind cu aproape 30% mai mare față de anul 2019. 

„În plină criză, salariile au crescut în Moldova în 2020. Da, a scăzut numărul de salariați, dar salariul de peste 10 mii de lei a fost primit de peste 90 de mii de persoane – o creștere extrem de mare comparativ cu 2019”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Potrivit expertului economic, în 2020, peste 21% din salariații din Moldova aveau un salariu mai mare de 10 mii de lei, adică dublu comparativ cu 2018 când aceștia constituiau doar 10%. În 2019 acest segment de salariați constituia doar 15%.

Валюта - Sputnik Moldova
Societate
Câți moldoveni au salarii mai mici decât media pe țară

„Din nefericire pentru noi, suntem în a patra criză economică. Dacă crizele din 1998 și 2009 au lovit indirect Moldova, criza economică provocată de COVID-19 a lovit puternic Moldova. Da, situația este critică, dar această criză are și unele elemente pozitive”, spune Veaceslav Ioniță.

Astăzi, statul Republica Moldova are mult mai multă experiență în gestionarea crizelor, respectiv, pierderile nu vor fi atât de mari, spune economistul. 

„Dacă celelalte crize se manifestau prin creșterea șomajului, închiderea afacerilor, scăderea exporturilor, mai erau două elemente: epuizarea rezervelor valutare ale BNM și deprecierea valutei naționale, lucru ce de data această nu s-a întâmplat, dimpotrivă, timp de șapte luni oferta de valută pe piața valutară a fost mai mare decât cererea. Drept consecință BNM intervine pentru ca leul moldovenesc să nu de întărească prea mult”, conchide Veaceslav Ioniță.

Potrivit experților Băncii Mondiale, care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0