Niciunul dintre partidele din Moldova nu va avea capacitatea să obțină majoritatea voturilor cetățenilor la următorul scrutin Parlamentar. Cel puțin asta sugerează analistul politic Igor Volnițchi. Respectiv, coalițiile, alianțele și compromisul vor fi soluțiile de guvernare și în următorul Parlament.
„Cel mai probabil, niciun partid nu va avea capacitatea să obțină de unul singur majoritatea în Parlament. În acest caz, trebuie să ne gândim cine cu cine se va uni în următorul Parlament, iar de aici s-ar putea face unele concluzii despre eficiența viitoarei guvernări”, a declarat Igor Volnițchi în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.
Întrebarea rămâne a fi dacă partidele care vor accede în următorul Parlament vor fi dispuse să accepte compromisul, în contextul în care relațiile dintre unele formațiuni sunt foarte tensionate.
„Se va uni Maia Sandu cu Renato Usatîi? Nu știu cum va arăta această „struțo-cămilă” politică. Se vor uni Ilan Șor, Igor Dodon și Renato Usatîi? Iarăș, nu-mi imaginez cum se va întâmpla acest lucru. În actualul Parlament, așa cum este el – ineficient, cu o capacitate de lucru redusă, dar totuși există spațiu de manevră mult mai mare decât în viitorul Parlament a cărui structură o putem anticipa la această etapă”, conchide Igor Volnițchi.
Mai mult, Volnițchi admite chiar că în următorul Legislativ ar putea fi prezent „elementul infracțional”.
„S-ar putea ca în viitorul Parlament să avem o prezență mai mare ca oricând a elementului infracțional, iar când se produce acea conlucrare la nivel parlamentar între elementul politic și cel infracțional, nimic bun pentru țară nu poate să rezulte”, a subliniat analistul politic.
Fiind întrebat la ce se referă, Igor Volnițchi a refuzat să ofere mai multe detalii, menționând că la ora actuală aceasta ar fi o simplă presupunere.
„Dacă va fi cazul voi deschide mai multe paranteze, însă la această etapă am exprimat doar o temere care mă preocupă”, conchide Igor Volnițchi.
De precizat este că, potrivit sondajelor realizate la sfârșitul anului 2020, la următorul scrutin Parlament ar accede în Legislativ doar patru formațiuni politice. Este vorba de Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Nostru și Partidul „Șor”. Potrivit unor studii, la limita intrării în Parlament se află și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.
Amintim că Ion Chicu a anunțat pe 23 decembrie demisia Guvernului. Atunci, fostul prim-ministru a declarat că a luat această decizie pentru a putea fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova