Alegerile din Kîrgîzstan: Sadîr Japarov, victorie covârșitoare

© Sputnik / Алексей Майшев / Accesați arhiva multimediaСадыр Жапаров
Садыр Жапаров - Sputnik Moldova
Abonare
Sadîr Japarov a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale din Kîrgîzstan, acumulând 79 la sută din voturi, după procesarea a 98% din procesele verbale.

CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Potrivit datelor preliminare ale organului electoral central din Kîrgîzstan, după numărarea voturilor din 2425 de secții din totalul de 2476, Japarov are acumulate peste 1,1 milioane dintre sufragii. 

Участники акции протеста в Бишкеке, Киргизия - Sputnik Moldova
Kîrgîzstan: Rezultatele alegerilor parlamentare au fost anulate

Pe locul doi s-a poziționat Myktybek Arstanbek, iar pe locul 3 - Adakhan Madumarov. În total, la scrutin au participat 18 candidați. 

De asemenea, în republică a avut loc un referendum cu privire la alegerea formei de guvernare. Conform rezultatelor preliminare, mai mult de 80% dintre cetățeni au preferat forma prezidențială de guvernare în defavoarea celei parlamentare.

În octombrie 2020 în Kîrgîzstan a luat amploare un val de revolte, protestatarii fiind nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare.

Drept urmare, președintele Sooronbai Jeenbekov a demisionat, iar Japarov a devenit șef de stat interimar. În noiembrie el a demisionat pentru a candida la alegeri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0