Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comisia Europeană, despre achiziționarea vaccinului Sputnik V

© РФПИ и Центр имени Гамалеи / Accesați arhiva multimediaПервая в мире вакцина от коронавируса
Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
UE poate procura vaccinuri doar în cadrul unor înțelegeri comune europene, niciun stat nu se poate abate de această regulă, a declarat Ursula von der Leyen.

BUCUREȘTI, 9 ian – Sputnik. Statele Uniunii Europene trebuie să procure vaccinuri împotriva COVID-19 doar prin acordurile comune europene, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În acest fel ea a răspuns la o întrebare legată de posibilitatea achiziționării vaccinului rusesc „Sputnik V”.

“Există un singur format de negocieri, comun pentru cele 27 de state membre ale UE, nici un stat nu se poate abate de acest lucru și desfășura niște consultări paralele. Luând în considerație portofoliul existent de comenzi, fiind vorba de 2,3 miliarde de vaccinuri, e mai mult decât suficient pentru vaccinarea întregii populații UE”, a spus Ursula von der Leyen.

Ea a reamintit că orice vaccin, care ajunge pe piața europeană, trebuie să fie supus procedurii de aprobare și studiere a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

“Adică, noi oferim vaccinuri sigure și eficiente în cantități mai mult decât suficiente”, a subliniat von der Leyen.

Totodată, președintele Comisiei Europene a anunțat actualizarea contractului cu Pfizer și BioNTech, conform căreia Uniunea Europeană va achiziționa 300 milioane de doze suplimentare la cele 300 milioane convenite anterior.

Potrivit ei, acestea sunt suficiente pentru vaccinarea a peste 80 la sută din populația UE.

Pe 21 decembrie Comisia Europeană a eliberat o autorizație condiționată de punere pe piață a vaccinului Pfizer/BioNTech, iar peste câteva zile au fost demarate livrările preparatului în statele europene. Cel de-al doilea vaccin, al companiei Moderne, a obținut autorizație condiționată pe 6 ianuarie. Conform acestui contract, urmează să fie achiziționate peste 160 de milioane de doze.

Totodată, Comisia Europeană a încheiat un acord de livrare a vaccinurilor cu companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK și CureVac, însă acestea nu au solicitat deocamdată autorizații de punere pe piață.

În total, contractele vor permite Uniunii Europene să obțină peste 2,3 miliarde de doze de vaccinuri produse de diverse companii.

Fluxul de știri
0