Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

7 ianuarie: Nașterea Domnului pe stil vechi - tradiții și obiceiuri

© Sputnik / Said TsarnaevВо время рождественского богослужения в храме Михаила Архангела в Грозном
Во время рождественского богослужения в храме Михаила Архангела в Грозном - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 7 ianuarie, moldoveni sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil vechi - casele sunt împodobite, iar bucate tradiționale, pe masă.

CHIȘINĂU, 7 ian – Sputnik. Creștinii Ortodocși din țara noastră, sărbătoresc Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. În pastorala la Nașterea Domnului din acest an, Mitropolitul Vladimir îi îndeamnă pe creștini să înmulțească rugăciunile pentru poporul Moldovei, pentru cei care au fost afectați de molima care s-a abătut asupra țării noastre, dar și pentru medicii care au grijă de bolnavi.

”Să ne rugăm neîncetat, iubiții mei fii sufletești, pentru poporul Moldovei, pentru cei din țară, dar şi pentru cei plecați departe de casă şi de neam. În această perioadă de încercare pandemică pentru întreaga lume, să înălțăm rugăciuni „Răsăritului Celui de Sus” pentru toți cei contaminați de nemilosul virus şi cu prisosință pentru toate cadrele medicale, care se jertfesc pentru noi şi pentru grabnica însănătoșire a tuturor bolnavilor”, îndeamnă Mitropolitul Vladimir.

Totodată, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova îi îndeamnă pe fiecare credincios în parte să-şi ”străjuiască sufletul, inima şi mintea, spre a-L cunoaște şi mărturisi pe Pruncul Hristos”.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Există multe tradiţii şi obiceiuri legate de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sărbători de peste an, dar înainte de acestea sunt postul şi rugăciunea.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 2021 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2021

În ziua de Ajun se mănâncă doar seara şi se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au avut vedenii despre Naşterea lui Hristos.

Gospodinele coc din aluat colaci speciali numiţi ”Crăciunei”,  în formă de cifra opt neîncheiată, care vestesc Naşterea Domnului. Aceștia sunt puși, cu flori de busuioc, la icoane, unde sunt ţinute până la Sfântul Gheorghe, când sunt date de mâncare animalelor din gospodărie, ca să fie păzite de boli şi de alte pericole.

În seara de Ajunul Crăciunului se pune o mână de otavă pe masă şi se ia câte o bucăţică de mâncare din fiecare fel şi se pune în otavă, care apoi se dă animalelor să mănânce pentru a nu fi deocheate şi pentru a fi sănătoase. Se mătură casa pentru a avea spor.

Nu trebuie să plângi în Ajunul Crăciunului pentru că vei fi trist tot anul.

Празднование Рождества Христова  - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna ianuarie

Se spune ca în Ajunul Crăciunului nu trebuie să împrumuţi bani şi să-ţi plăteşti datoriile pe care le ai pentru că altfel vei fi sărac în tot anul.

Gospodinele știu că toata casa trebuie curățată lună înainte de Ajun, când nu mai au voie să dea cu mătura, pentru că o veche superstiție spune că așa se alungă norocul din casă.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun este mersul cu colindul. Colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.

Steaua cu care se merge la colindat trebuie neapărat să aibă agăţat şi un clopoțel, care simbolizează clopoţelul de la gâtul mielului din grajdul în care s-a născut Iisus Hristos.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0