Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Și în 2021 mizăm pe împrumuturi: De la cine se împrumută Moldova

© SputnikSergiu Pușcuța
Sergiu Pușcuța - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul ministru al Finanțelor Sergiu Pușcuța spune de unde va lua Moldova bani în anul 2021, pentru a acoperi deficitul bugetar care constituie, conform Legii Bugetului pentru anul în curs, 14 miliarde de lei.
Și în 2021 mizăm pe împrumuturi-Vezi de la cine Moldova va lua bani anul acesta

Viitorul guvern al Republicii Moldova va avea o misiune dificilă în ceea ce privește atragerea surselor financiare pentru finanțarea deficitului bugetar. Potrivit experților, totul va depinde de stabilitatea politică și funcționalitatea următorului Executiv.

Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu „legea miliardului”: Ion Chicu deschide parantezele

Fostul ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuța, spune că viitorul guvern va trebui să continue negocierile cu partenerii externi pentru ca Moldova să beneficieze de împrumuturi pentru a finanța deficitul bugetar estimat la 14 miliarde de lei. El a mai declarat că principalele surse de finanțare a deficitului pentru anul acesta sunt cele externe care vor constitui circa 5,4 miliarde de lei.

„În special, vorbim despre finanțări din partea UE, 1 miliard de lei, FMI - 3,4 miliarde de lei și Banca Mondială - 1 miliard de lei. În plus, sursele interne vor fi utilizate pentru acoperirea deficitului - fonduri din vânzarea de titluri de stat emise - circa 6,8 miliarde de lei, venituri din privatizarea proprietăților de stat - 700 de milioane de lei și 1,2 miliarde de lei din contul recuperării activelor de la băncile fraudate”, a precizat Sergiu Pușcuța.

Pe data de 16 decembrie Parlamentul a aprobat bugetul de stat în lucrută finală. Legea a fost promulgată și este în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Potrivit legii pentru anul în curs, sunt prevăzute majorari de salarii de la 1 ianuarie 2021, iar la rectificarea bugetului din vară urmează să fie bugetată o nouă majorare a salariilor pentru personalul medical, cu 40 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0