Viitorul guvern al Republicii Moldova va avea o misiune dificilă în ceea ce privește atragerea surselor financiare pentru finanțarea deficitului bugetar. Potrivit experților, totul va depinde de stabilitatea politică și funcționalitatea următorului Executiv.
Fostul ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuța, spune că viitorul guvern va trebui să continue negocierile cu partenerii externi pentru ca Moldova să beneficieze de împrumuturi pentru a finanța deficitul bugetar estimat la 14 miliarde de lei. El a mai declarat că principalele surse de finanțare a deficitului pentru anul acesta sunt cele externe care vor constitui circa 5,4 miliarde de lei.
„În special, vorbim despre finanțări din partea UE, 1 miliard de lei, FMI - 3,4 miliarde de lei și Banca Mondială - 1 miliard de lei. În plus, sursele interne vor fi utilizate pentru acoperirea deficitului - fonduri din vânzarea de titluri de stat emise - circa 6,8 miliarde de lei, venituri din privatizarea proprietăților de stat - 700 de milioane de lei și 1,2 miliarde de lei din contul recuperării activelor de la băncile fraudate”, a precizat Sergiu Pușcuța.
Pe data de 16 decembrie Parlamentul a aprobat bugetul de stat în lucrută finală. Legea a fost promulgată și este în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Potrivit legii pentru anul în curs, sunt prevăzute majorari de salarii de la 1 ianuarie 2021, iar la rectificarea bugetului din vară urmează să fie bugetată o nouă majorare a salariilor pentru personalul medical, cu 40 la sută.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova