Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații PAS: Parlamentul ar putea fi dizolvat imediat

© Sputnik / Mihai CarausParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații PAS au depus o sesizare la Înalta Curte, pentru a găsi o soluție optimă de a declanșa alegerile parlamentare anticipate cât mai curând posibil. Ei susțin că Parlamentul se poate autodizolva cu votul a 2/3 din deputați.

CHIȘINĂU 31 dec - Sputnik. Deputații PAS Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc vor să fie declanșate cât mai rapid alegerile parlamentare anticipate, iar în acest sens au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a găsi soluția. Într-o postare pe Facebook, Mihai Popșoi a menționat că în sesizare au solicitat interpretarea Constituției pentru a clarifica posibilitatea de a dizolva Parlamentul prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu voturile a două treimi din deputați. 

Александр Тэнасе - Sputnik Moldova
Tănase, despre autodizolvarea Parlamentului: CC ar putea accepta
Potrivit deputaților, autodizolvarea Parlamentului nu ar fi interzisă de Constituție. 

Constituția spune că Parlamentul poate fi dizolvat atunci când o perioadă de timp nu există o majoritate parlamentară stabilă care să guverneze – fie pentru a vota legi, fie pentru a învesti un Guvern. Deputatul PAS Mihai Popșoi este de părere că în momentul în care majoritatea deputaților din Parlament au zis că își doresc alegeri parlamentare anticipate, atunci nu este sens să se piardă timpul, dacă există posibilitatea de a dizolva Parlamentul imediat cu 2/3 din votul deputaților. 

„În eventualitatea în care se va ajunge la un vot pentru autodizolvare, cetățenii vor putea vedea clar cine dorește curățarea urgentă a Parlamentului de hoți și cine a bătut palma cu hoții, încercând să tragă de timp în aceste vremuri de grea cumpănă pentru țară!”, a punctat Mihai Popșoi.

Potrivit deputatului Mihai Popșoi, Curtea are libertatea de a modifica Constituția prin interpretare jurisdicțională. 

„Votul calificat pentru autodizolvarea este cel puțin la fel de indicativ privind lipsa unei majorități parlamentare ca și circumstanțele prevăzute deja expres în Constituție. Respectiv, pare absolut firesc ca o majoritate calificată de două treimi să poată decide dizolvarea Parlamentului, iar Curtea are toată discreția de a stabili acest lucru prin interpretare jurisdicțională”, a precizat deputatul Popșoi.

Deputații au precizat că în 1997, magistrații Curții au fost chemați să răspundă la întrebarea dacă Parlamentul se poate autodizolva cu votul a 2/3 din deputați. Atunci, Înalta Curte a specificat că dizolvarea Parlamentului de către deputați se poate face dacă parlamentarii demisionează și supleanții se dezic de mandat, astfel încât numărul celor rămași să fie mai mic de 51.

„La moment această posibilitate stabilită atunci de Curte nu poate fi aplicată la modul practic, întrucât, pe de o parte, actualul legislativ a fost ales pe sistem mixt, iar, pe de altă parte, legea actuală spune că, chiar dacă demisionează toți parlamentarii și supleanții depun declarații de renunțare, mandatele acestora se alocă formațiunilor politice care rămân în Parlament”, au mai scris deputații.

Întreaga sesizare o puteți citi aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0