Cutremure puternice! Dezastru în Croația

© Sputnik / Miroslav RotariСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul stat iugoslav este lovit în continuare de seisme – un șir catastrofal, care afectează plăcile tectonice din zonă – inclusiv din România, situată în vecinătatea Moldovei.

BUCUREȘTI, 30 dec – Sputnik. Vești cumplite au venit astăzi din Croația – alte două cutremure puternice s-au succedat dimineață, la interval de numai 14 minute.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Cutremur PUTERNIC în Europa: 5.3 grade pe scara Richter

Precizăm, e vorba de cutremure – nu de cutremur și replică! Astfel, la ora 07:15:05 a avut loc un seism de 4.8 grade pe scara Richter, produs la o adâncime de numai 10 kilometri, iar la ora  07:26:40 s-a produs un altul, de 4.9 grade, tot la 10 kilometri adâncime.

Este îngrijorătoare ”deplasarea” epicentrului către capitala Croației, Zagreb – ultimul seism fiind la numai 37 de kilometri de metropola croată. Or, un cutremur de suprafață puternic, într-un oraș cu blocuri și alte clădiri înalte ar putea provoca un adevărat dezastru!

Este adevărat că fosta școală iugoslavă de construcții antiseismice era una dintre cele mai bune din lume  - devansând-o și pe cea românească dinainte de 1977; dar după destrămarea federației și pătrundere ”capitalismului” fără limite, este greu de presupus că s-au mai respectat toate normele – și nu s-a mers pe direcție profitului maxim, cu riscurile de rigoare.

Pe de altă parte, problema se pune și altfel – dezechilibrarea microplăcilor tectonice din zonă – inclusiv a celor din România – și chiar a plăcilor secundare.   

”Este adevărat că această zonă seismică se află la contactul dintre placa africană şi cea adriatică”, a declarat cunoscutul seismolog Mircea Radulian, la Antena 3. ”Placa adriatică influenţează cumva şi activitatea din România - există o anumită legătură între zonele acestea, dar totuşi nu mă aştept să avem efecte deosebite în România”.

Totuși, Mircea Radulian spune că ”nu este exclus să avem nişte cutremure mai mici, în special în zona de Vest, în zona Banatului”.

Pe de altă parte, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat la Realitatea Plus că ”România nu este afectată de cutremurele din Croația, acolo este altă falie seismică”.

Reamintim că, în zona Banatului, cea mai apropiată de Croația, au avut loc în trecutul recent seisme de suprafață – specifice zonei balcanice.

 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0