Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii își retrag tractoarele: Ce i-a făcut să renunțe la proteste

© Sputnik / Mihai CarausProtestul agricultorilor
Protestul agricultorilor  - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii renunță la proteste și anunță că miercuri încep să-și scoată tractoarele din centrul Capitalei. Decizia lor vine după discuțiile de marți cu președintele Maia Sandu. Fermierii au menționat că au avut o întâlnire productivă și că s-a ajuns la un consens.

CHIȘINĂU 30 dec - Sputnik. Agricultorii se pare că bat în retragere. Aceștia intenționează să înceapă miercuri să scoată tractoarele din centrul Capitalei și să se îndrepte spre casă. Decizia lor vine după discuțiile care au avut loc marți cu președintele Maia Sandu.

Протест аграриев в Кишиневе 17 декабря 2020 года - Sputnik Moldova
Politică
Video - Proteste în Capitală: Transportatorii s-au solidarizat cu agricultorii
Unul dintre liderii agricultorilor, Ion Plămădeală a declarat pentru Sputnik Moldova că discuția cu Maia Sandu a fost una productivă și că parțial au fost satisfăcute revendicările lor. 

Astfel, Plămădeală a menționat că au discutat despre crearea unor credite preferențiale cu o dobândă mică și pe un termen mai lung pentru cei mai afectați de secetă. Totodată, s-a pus în discuție oferirea celor trei mii de lei pentru agricultori pentru fiecare hectar afectat de secetă. Plămădeală a declarat că această revendicare va putea fi realizată după instalarea unui nou Guvern și că agricultorii sunt gata să mai aștepte. Plămădeală ne-a mai comunicat că fermierii au discutat cu Maia Sandu și despre oferirea celor șase mii de tone de motorină de către România. 

„Orice ajutor este binevenit oricând, mai ales în situația asta de criză pe care o avem acum. Agricultorii așteaptă suportul din toate părțile. Toate solicitările noastre rămân pe ordinea de zi, depinde deja de posibilitățile reale. Noi nu vrem să fim învinovățiți că vrem să obținem ceva cu orice preț și că nu ne interesează situația din țară. Noi cerem lucruri reale”, a menționat unul dintre liderii agricultorilor, Ion Plămădeală.

După discuțiile de marți cu Maia Sandu, agricultorii au menționat că există o speranță că în curând aceștia vor fi ajutați de către autorități și că agricultura va putea fi pusă din nou pe picioare. 

„Chiar dacă nu avem un răspuns definitiv câte compensații vom primi la hectar pentru consecințele secetei, dar avem convingerea că avem un președinte care cunoaște problema și știe ce face. Doar împreună vom reuși să ridicăm agricultura în picioare”, a precizat un alt lider al agricultorilor. 

Amintim că la începutul lunii decembrie, agricultorii au început să protesteze cu tractoarele pe drumurile naționale și la intrările în Capitală, apoi au intrat cu tehnica în centrul Chișinăului și preț de mai bine de două săptămâni stau în fața Guvernului și Parlamentului. Fermierii au început atunci să-și exprime nemulțumirea față de intenția Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%.

Anterior agricultorii au declarat că vor pune presiune pe Guvern ca să li se dea curs cerințelor, în caz contrar ei sunt gata să staționeze cu tehnica agricolă în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și chiar să blocheze vămile. 

Precizăm că, până în prezent, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum este în anul 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0