Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert rus: Care va fi politica lui Biden față de spațiul postsovietic

© AP Photo / Cliff Owen Вице-президент Джо Байден во время выступления в Вашингтоне
 Вице-президент Джо Байден во время выступления в Вашингтоне  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Administrația lui Joe Biden va avea un interes sporit față de țările din spațiul postsovietic, însă multe state occidentale își vor pierde interesul pentru aceste teritorii, consideră expertul rus Andrei Kortunov.

CHIȘINĂU, 26 dec – Sputnik. Noua administrație din SUA își va intensifica acțiunile în spațiul postsovietic, în special, la periferia vestică a Rusiei, a declarat directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale (RSMD), Andrei Kortunov.

“Pentru Joe Biden spațiul postsovietic, în special periferia vestică a Rusiei, prezintă o importanță mai mare decât pentru Donald Trump”, a declarat expertul în cadrul unei conferințe online, dedicată evaluării anului 2020 în spațiul postsovietic.

“Cred că că vom observa acțiuni mult mai active ale americanilor pe acest teritoriu, o cooperare mult mai strânsă cu guvernele acestor state, o utilizare mai energică a instrumentelor unei diplomații soft, a unui război informațional”, consideră politologul.

În ansamblu, în opinia lui Kortunov, chiar dacă acest lucru se va întâmpla, nu se observă suficiente resurse și voință politică pentru valorificarea deplină a oportunităților de consolidare a influenței occidentale.

“Iată de ce raporturile dintre Rusia și Occident în aceste teritorii, mai curând, vor reprezenta nu un echilibru de forțe, ci un echilibru al slăbiciunilor”, consideră expertul.

În opinia lui Kortunov, acum are loc o consolidare finală a rezultatelor destrămării Uniunii Sovietice, care a durat o perioadă îndelungată.

“Am putea vorbi despre lipsa unor legități comune și a unor abordări rusești comune asupra acestui teritoriu în ansamblu, adică politica rusă devine mult mai personalizată, mult mai individualizată și mult mai profesionistă”, a subliniat analistul.

În opinia lui, Rusia are o atitudine mult mai tolerantă față de extinderea prezenței străine pe teritoriul fostei URSS, în cazul în care nu este vorba de o prezență occidentală, ci de prezența Chinei, așa cum se întâmplă în Asia Centrală, sau a Turciei, așa cum se întâmplă în Caucazul de Sud.

De asemenea, expertul consideră că mulți din partenerii și oponenții Rusiei din spațiul postsovietic, în primul rând, statele occidentale, își pierd interesul pentru acest spațiu, iar în unele cazuri au fost dispuși să accepte întâietatea rusească.

“La o anumită etape ar putea fi creată o situație în care unele din statele din spațiul postsovietic se vor confrunta cu probleme legate nu de tentativele marilor puteri de a se implica în problemele lor interne, ci mai curând cu o diminuare a intereselor marilor puteri față de teritoriile fostei Uniuni Sovietice”, a conchis politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0