Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine ar putea asigura interimatul funcției de premier după plecare lui Chicu

© Sputnik / Mihai CarausЗдание парламента
Здание парламента  - Sputnik Moldova
Abonare
Interimatul funcției de premier, după anunțarea demisiei lui Ion Chicu, ar putea să fie asigurat de ”cel mai experimentat ministru”, Victot Gaiciuc, a declarat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la un post privat de televiziune.

CHIȘINĂU, 25 dec - Sputnik. Conform prevederilor Legii cu privire la Guvern, interimatul funcție de premier este asigurat de un vice-premier. Iar în cazul unui refuz - de către cel mai în vârstă ministru. Astfel, Victor Gaiciuc ar putea să fie cel care va asigura interimatul funcției de premier, începând cu 1 ianuarie 2021.

Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Viorica Dumbraveanu, în cadrul unei emisiuni realizate la postul de televiziune N4.

”Interimatul funcției urmează să fie asigurat de către un viceprim-ministru. În cazul în care se retrage domnul Pușcuță, care deține această poziție, în condițiile Legii, următorul candidat pentru poziția respectivă este viceprim-ministrul pentru Reintegrare. În cazul unui refuz, interimatul funcției poate fi determinat pentru cel mai experimentat ministru. Cel mai experimentat este domnul Gaiciuc”, a declarat Dumbrăveanu.

Cabinetul de Miniștri, condus de Ion Chicu, și-a dat demisia. Propunerea despre demisia sa și a întregii echipe a fost făcută de premier, fostului președinte Igor Dodon, în ultima zi a mandatului, 23 decembrie. Articolul 103 din Constituția Republicii Moldova, privind încetarea mandatului, stabilește clar că Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament sau al demisiei prim-ministrului, va îndeplini numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Totodată, Legea prevede că Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.

Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0