Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: Vom avea un nou guvern sau alegeri anticipate

© Sputnik / Rodion ProcaVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Victor Juc a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre posibilele scenarii politice după demisia Guvernului Chicu.

CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Politologul Victor Juc susține că decizia lui Ion Chicu de a anunța demisia guvernului său era previzibilă. 

„A fost o decizie bine gândită, după ce au fost adoptate mai întâi politica bugetar-fiscală, apoi acele trei legi ale bugetului de stat, bugetului de asigurări sociale și bugetului de asigurări medicale, apoi și proiectele de hotărâri suplimentare pentru implementare”, a declarat expertul.

El afirmă că după demisie se vor crea premise pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. 

„Ar fi cazul de format un guvern tehnic, care să pregătească alegerile anticipate. De fapt, ar fi bine ca decidenții politici să examineze în acest sens experiența Finlandei, care practic întotdeauna înainte de alegeri - fie ordinare, fie anticipate - guvernul își prezintă demisia, se formează un guvern tehnic, care este abilitat cu pregătirea alegerilor parlamentare”, a spus Juc. 

Politologul mai spune că Maia Sandu ar putea înainta candidați la funcția de premier doar după ce se va asigura că există o majoritate în Parlament care să-i susțină.

„Poate și să propună fie un candidat din partea partidului din care a făcut parte, fie din alt partid, fie un candidat care nu ține în general de niciun partid. (...) Așa a venit timpul când există vacanța dintre sesiunile parlamentare și aici ar fi necesar ca partidele de opoziție să depună eforturi susținute pentru a încerca să grăbească evenimentele, altfel, noi riscăm să naufragiem într-un vacuum și o incertitudine legislativă o perioadă mai îndelungată”, a remarcat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0