Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu programul cu FMI după demisia Guvernului

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Roman Chircă consideră că Moldova mai păstrează șanse să semneze un nou program cu FMI. El spune că în pofida unei instabilități politice, finanțatorii externi vor separa retorica politică de aspectele legate de sustenabilitatea finanțelor publice
Ce se va întâmpla cu programul cu FMI după demisia Guvernului

Roman Chircă a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre șansele pe care le mai păstrează Moldova de a avea un acord cu Fondul Monetar Internațional. Expertul este de părere că totul va depinde cum va fi gestionat deficitul bugetar în anul viitor sau dacă autoritățile vor demonstra că există o sustenabilitate a finanțelor publice. Va conta, desigur, mai spune Chircă, și independența Băncii Centrale.

Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Politică
Pentru Moldova îl crede pe Chicu iresponsabil: Iată motivul
„Dacă anularea legii miliardului nu implică anularea obligațiunilor și BNM este capitalizată, FMI ar fi ineresat să vadă cum stau lucrurile cu adevărat. Dacă se va reuși o demonstare a unei sustenabilități a finanțelor publice, a faptului cât de eficient va fi gestionat deficitul bugetar, se va păstra independența BNM, dacă  aceste lucruri vor fi cu adevărat demonstrate și va fi separat de retorica politică, atunci vor exista șanse ca un asemenea program să existe cu FMI. Dacă însă se vor întreprinde acțiuni care vor avea ca efect dezichilibrul în sistemul finanțelor publice sau va fi afectată independența BNM, FMI va fi mai reticentă, iar în lipsa unui program cu Fondul, Moldova ar putea identifica alte surse de finanțare cum ar fi Federați Rusă”, a punctat Roman Chircă.

Recent, reprezentantul FMI în Moldova,  a declarat că  abrogarea  „legii miliardului” este un pas înapoi  în reforma sectorului bancar și că poate „anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoșirea sistemului financiar al Republicii Moldova”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0