Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezasamblată și ascunsă în pădure: Legenda cutremurătoare a bisericii din Cunicea

© Sputnik / Mihai CarausStaroverii din Moldova
Staroverii din Moldova  - Sputnik Moldova
Abonare
Biserica „Flor și Lavr” din satul Cunicea este leagănul spiritual al staroverilor din Republica Moldova. Despre ea bântuie legenda că a fost ascunsă în pădure în vreme de mare prigoană, după ce a fost dezasamblată bucată cu bucată.

CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Satul Cunicea. Raionul Florești. O localitate situată la aproximagtiv 130 de kilometri distanță de Capitala Moldovei, unde acum mai bine de 300 de ani s-au așezat primele familii de ruși care fugeau de prigoană, după ce s-a produs schisma în ortodoxie în urma reformelor patriarhului Nikon din anii 50-60 ai secolului XVII. El a adaptat atunci rânduiala slujbelor la cea folosită de greci. Mulți credincioși s-au supus, dar o bună parte nu au dorit să renunțe la vechile practici liturgice și au început să fie prigoniți. Așa au ajuns unii pe pământurile noastre, unde puteau să-și vadă de credința lor.

© Sputnik / Mihai CarausStaroveri din satul Cunicea
Dezasamblată și ascunsă în pădure: Legenda cutremurătoare a bisericii din Cunicea - Sputnik Moldova
Staroveri din satul Cunicea

De cum pășești pe ulițele satului, te cuprinde o atmosferă de basm - la fiecare pas dai de localnici primitori, gata să-ţi povestească legendele aşezării. Toate poveştile se învârt însă în jurul bisericii din lemn care poartă numele „Flor și Lavr”. 

© Sputnik / Mihai CarausBiserica din lemn „Flor și Lavr” din satul Cunicea
Dezasamblată și ascunsă în pădure: Legenda cutremurătoare a bisericii din Cunicea - Sputnik Moldova
Biserica din lemn „Flor și Lavr” din satul Cunicea

Mulți localnici cred în legenda că biserica din lemn a fost dezasamblată după ce țarul rus a dat indicații să fie arsă.

Aceste practici în raport cu staroverii erau frecvente în Imperiu, chiar dacă în anumite perioade s-au făcut concesii în favoarea ortodocșilor de rit vechi. 

Potrivit legendei, sătenii, într-o singură noapte, au desfăcut biserica, bucată cu bucată,  și au ascuns-o în pădure, iar când a venit un slujbaș de la Moscova ca să dea indicații pentru a nimici biserica, a descoperit cu stupoare că aceasta nu mai era. Ce-i drept, acest fapt nu este atestat documentar. 

© Sputnik / Mihai CarausScriitorul și poetul Semion Pridorojnov în biblioteca sa
Dezasamblată și ascunsă în pădure: Legenda cutremurătoare a bisericii din Cunicea - Sputnik Moldova
Scriitorul și poetul Semion Pridorojnov în biblioteca sa

O confirmă și scriitorul Semion Pridorojnov, care a studiat arhivele, dar nu a găsit nicio mențiune despre acest lucru.

În schimb, el are dovezi clare că stră-srăbunicul său a fost cel care i-a scris țarului Alexandru al II-lea și l-a rugat să deschidă biserica din lemn din Cunicea. S-a întâmplat după ce în 1861 lăcașul de cult a fost închis. 

© Sputnik / Mihai CarausSemion Pridorojnov în biblioteca sa în care se păstrează cărți rare și documente vechi
Dezasamblată și ascunsă în pădure: Legenda cutremurătoare a bisericii din Cunicea - Sputnik Moldova
Semion Pridorojnov în biblioteca sa în care se păstrează cărți rare și documente vechi

„A fost singura biserică deschisă. Țarul a dat indicații să fie deschisă. În 1861 a fost închisă, iar în 1863 a fost deschisă. Stră-străbunicul meu i-a scris țarului, i-a scris Sinodului. El a adus argumente că această biserică este construită după modelul bisericilor ortodoxe. Stră-străbunicul meu a scris scrisoare țarului. Aceasta a fost foarte corect elaborată, cu pricepere. Și biserica noastră a fost deschisă. În Cunicea s-a slujit, în vreme ce alte biserici erau lăsate în paragină”, mărturisește Semion Pridorojnov.

„A prezentat și un act de mai devreme prin care ni s-a permis să oficiem acolo slijbe. Este din 1805 și se păstrează la mine”, susține scriitorul. 

Fiecare starover are în casă icoane vechi care se moștenesc din generație în generație - Sputnik Moldova
Timpul parcă s-a oprit în loc: Cum trăiesc staroverii din Moldova

Anume în 1805 biserica „Flor și Lavr” a fost înregistrată și a primit dreptul de a oficia slujbe, după ce a fost construită la sfârșitul secolului XVIII. 

Prima atestare documentară despre acest lăcaș a fost înregistrată în 1781, după ce în Cunicea a ajuns cel de-al doilea val al staroverilor.

Nu există analoguri la această biserică în alte parohii ale staroverilor.

Biserica este un simbol sacral al Cunicei. Are două intrări – de la vest pentru femei și de la nord pentru bărbați.

Aproape de fiecare dată când merg la slujbe, femeile și bărbații îmbracă haine naționale. De cele mai multe ori hainele sunt cusute acasă. La biserică femeile trebuie să poarte basma, dar nu legată, ci prinsă cu un ac sub bărbie.

© Sputnik / Mihai CarausSemion și Elena Pridorojnov
Dezasamblată și ascunsă în pădure: Legenda cutremurătoare a bisericii din Cunicea - Sputnik Moldova
Semion și Elena Pridorojnov

Rușii staroveri și-au conservat foarte bine și limba slavonă, pe care ortodocșii de rit vechi nu o vorbesc în familie, însă o folosesc cu sfințenie în biserică.

© Sputnik / Mihai CarausAzbuka
Dezasamblată și ascunsă în pădure: Legenda cutremurătoare a bisericii din Cunicea - Sputnik Moldova
Azbuka

„Copiii învață mai întâi de toate această limbă. La noi învățământul religios se face doar la domiciliu. Asta se face absolut gratuit. Nimeni nu ia bani pentru asta”, mărturisește Semion Pridorojnov.

Staroverii transmit din generație în generație obiceiurile și tradițiile, care sunt păstrate cu sfințenie. 

De exemplu, cererea în căsătorie la staroveri are loc în mai multe etape, iar dacă unul dintre miri se răzgândește după logodnă - nu are parte de fericire. Ba chiar se spune că toată viața îl urmăresc necazurile.

În rare cazuri la staroveri se acceptă divorțurile. A doua căsătorie este permisă doar cu binecuvântarea mitropolitului. 

„Un cunoscut de-al meu s-a însurat și a descoperit după că femeia e bolnavă. Și părinții știau. Ei nu au spus asta, dar sunt obligați să o facă. Ea suferea de tulburări psihice. După ce a născut, aceste tulburări s-au acutizat. Și Mitropolitul Cornilii l-a binecuvântat pentru a doua căsătorie.  Și dacă cineva moare tot se permite a doua căsătorie. Dacă femeia nu poate să aibă copii, obligatoriu trebuie să spună acest lucru preotului înainte de cununie”, susține Ivan Pridorojnov.

Staroverii care mor fiind în stare de ebrietate nu sunt înmormântați cu slujbe, la fel ca sinucigașii. 

Nu au voie staroverii nici să fumeze. Dacă au comis acest păcat, nu li se permite să se împărtășească timp de 20 de ani.

Soții Pridorojnov ne-au mărturisit că toți copiii lor sunt ortodocși de rit nou.

„Noi nu avem voie să ne rugăm pentru ortodocși, dar nu sunt ei de vină că așa a rânduit Dumnezeu toți copiii mei să fie ortodocși. Mai bine mă voi ruga după să mă spăl de păcat, dar nu pot să nu mă rog pentru ei”, a declarat Elena Pridorojnova.

Timpul parcă s-a oprit în loc în satul Cunicea, care poate fi considerat o oază potrivită pentru orice om extenuat de ritmul furtunos al vieții contemporane și care își caută refugiul...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0