Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video - Muzică și voie bună la protestul fermierilor

© Sputnik / Mihai CarausПротест аграриев в Кишиневе
Протест аграриев в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou protest al fermierilor a fost anunțat pentru astăzi în Piața Marii Adunări Naționale. La acțiunea lor ar urma să adere și transportatorii.

CHIȘINĂU, 22 dec - Sputnik. Așa cum au anunțat, fermierii din mai multe raioane ale țării revin astăzi în Capitală. Aceștia își aduc tehnica agricolă în Piața marii Adunări Naționale, acolo unde continuă protestele. Manifestația de astăzi a început însă diferit. În PMAN au fost instalate boxe, iar în acest moment pe fundal se aude muzica populară instrumentală. 

Amintim, luni, 21 decembrie, mai mulți fermieri din sud-estul țării s-au adunat cu tehnica agricolă la Tudora, Ștefan Vodă. De acolo au mers în coloană spre Căușeni, iar de acolo spre Chișinău. Fermierii susțin că, în cazul în care autoritățile nu vor da curs solicitărilor, în zilele următoare vor bloca drumurile naționale. Agricultorii din raionul Căușeni au comunicat pentru Sputnik Moldova că acesta este cel mai probabil scenariu, dat fiind faptul că autoritățile nu par dispuse să îndeplinească toate revendicările de bază ale agricultorilor. Anterior, agricultorii au anunțat că vor pune presiune pe acest Guvern ca să ia o decizie favorabilă pentru ei. Ei afirmă că sunt gata să blocheze Parlamentul, Guvernul, vămile și Aeroportul.

Protestul fermierilor: Cu ce tractoare au ieșit agricultorii în PMAN - Sputnik Moldova
Protestul fermierilor: Cu ce tractoare au ieșit agricultorii în PMAN

Agricultorul Ion Plămădeală a confirmat în seara zilei de luni, 21 decembrie, pentru corespondentul Sputnik Moldova că un grup de fermieri s-a îndreptat în coloană cu tehnica agricolă spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Acolo agricultorii vor protesta împotriva politicii fiscale și vamale pentru anul 2021. Plămădeală spune că aceasta ar fi o măsură extremă și nu și-ar dori să se ajungă la acest lucru.

Precizăm că până în acest moment, fermierii au obținut de la autorități ca TVA în agricultură să rămână la 8%, ca și în anul 2020, însă spun că doar li s-a promis că în urma anulării ”legii miliardului” vor primi despăgubiri în sumă de trei mii de lei la hectar la culturile din grupa a doua afectate de secetă, însă nu este scris negru pe alb că așa se va întâmpla într-adevăr.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0