Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un cutremur mai neobișnuit astăzi – în România și Moldova

Abonare
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis datele revizuite ale unui nou cutremur de suprafață care a avut loc astăzi în România.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Un cutremur de suprafață, cu magnitudinea de 3.6 grade pe scara Richter s-a produs astăzi, la ora 12:41, în județul Vaslui.

Important este că seismul s-a produs la adâncimea de 7 km, fiind resimțit în zona graniței România și Republica Moldova. Pe scara efectelor, cutremurul este cotat ca fiind de intensitate II.

Din fericire, cutremurul nu s-a produs foarte aproape de un oraș cu clădiri înalte, pentru că un cutremur de suprafața, de o magnitudine peste 3,5 poate avea efecte mult mai mari decât unul echivalent, dar de adâncime. În Italia, cutremure cu caracteristici asemănătoare au produs, anii trecuți, pagube importante.

Conform INFP, epicentrul s-a aflat la 44 km Sud de Iași, 47 km NE de Bacău, 110 km Vest de Chișinău.

© Photo : INCDFPCaptură ecran, hartă cutremur
Un cutremur mai neobișnuit astăzi – în România și Moldova - Sputnik Moldova
Captură ecran, hartă cutremur

Anterior, directorul Institutului de Geologie și Seismologie (IGS), Igor Nicoară a explicat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că seisme produse la suprafață, degajează o energie destul de puternică, dar are o răspândire relativ restrânsă.

„Pentru țara noastră, există risc atunci când focarul este la adâncimea de la 80 la 150 de kilometri. Fiind amplasați în teritoriu expus riscului seismic și unde periodic se produc evenimente seismice semnificative, există riscuri. Cum s-a întâmplat de exemplu în 1940, 1977 sau 1986”, a specificat directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0