Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția lui Putin la declarația Maiei Sandu despre reglementarea transnistreană

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaЕжегодная пресс-конференция президента РФ В. Путина
Ежегодная пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele rus Vladimir Putin a reacționat la declarațiile președintelui Moldovei, Maia Sandu, pe marginea chestiunii retragerii contigentului militar din regiunea transnistreană.

CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vorbit despre problema reglementării transnistrene, comentând declarațiile făcute de Maia Sandu despre necesitatea retragerii contingentului militar din regiunea transnistreană.

”Maia Sandu, care a fost aleasă acum și căreia îi doresc toate cele bune, îi doresc succes în munca ei, dar, ca reprezentant al anumitei puteri politice, ea nu a spus nimic nou. Noi demult timp îi auzim pe reprezentanții diferitor structuri occidentale vorbind despre necesitatea retragerii contingentului militar de menținere a păcii. Maia Sandu este președintele Moldovei, dar, în același timp, este și cetățean al României. Noi am auzit declarațiile statelor occidentale despre necesitatea retragerii contingentului militar. Și în general și noi pledăm pentru retragerea acestuia imediat ce va exista o situație potrivită, imediat ce va fi stabilit un dialog normal dintre Transnistria și cealaltă parte a Moldovei. Suntem pentru acest lucru și am fost aproape de a realiza acest lucru, cu fostul președinte Voronin, dar în ultimul moment, la fel, reprezentanții puterilor occidentale au exercitat presiuni, el a cedat, a renunțat la înțelegerile avute anterior, astfel soluționarea chestiunii transnistrene a fost amânată”, a declarat Vladimir Putin în cadrul tradiționalei conferință de presă de la sfârșit de an.

Amintim că anterior președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat postului public de televiziune Moldova 1, a pledat încă o dată în favoarea retragerii contingentului rus din Transnistria. Potrivit Maiei Sandu, ea va continua politica celor care au susținut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei.

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0