Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii trimit mai puțini bani acasă – urmări posibile

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza crizei economice provocate de COVID-19, scad sumele de bani trimise acasă de moldovenii care lucrează în străinătate. Ce consecințe poate avea fenomenul? Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. Transferurile bănești acasă ale moldovenilor plecați să lucreze peste hotare au scăzut simțitor în ultimele luni. Cu toate acestea, aici, în Moldova, ai impresia că bani ar exista mai mulți.

Brad de sărbătoare - Sputnik Moldova
Societate
Foto: Cât costă să-ți decorezi casa pentru sărbătorile de iarnă

Se întâmplă din cauza faptului că cetățenii își demonstrează mai intens puterea de cumpărare în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Starea de fapt a pieței financiare arată că volumul sumelor transferate de peste hotare a scăzut semnificativ, a spus expertul economic Viorel Gîrbu, invitat în studioul Sputnik Moldova.

„Cetățenii vând mai puțină valută și, de asemenea, nu se grăbesc să depună sume în dolari și euro la bănci. Acești doi factori denotă o reducere a transferurilor financiare de la moldovenii din străinătate. Tabloul este agravat și de o creștere a nivelului de sărăcie în țară”, a spus expertul.

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gîrbu
Moldovenii trimit mai puțini bani acasă –  urmări posibile  - Sputnik Moldova
Viorel Gîrbu

Potrivit lui Viorel Gîrbu, în situația de acum din Moldova, banii trimiși acasă de moldovenii aflați la muncă în străinătate au contribuit la reducerea sărăciei populației.

Валюта - Sputnik Moldova
Societate
Câți moldoveni au salarii mai mici decât media pe țară

Dacă va continua actuala tendință de reducere a transferurilor bănești din străinătate, sărăcirea cetățenilor se va produce într-un ritm mai alert, a comentat expertul.  

„Economia Moldovei se bazează în mare măsură pe aceste transferuri din străinătate. Acestea stimulează consumul de bunuri și servicii în țară, creșterea importurilor. O reducere a acestor transferuri va duce la o sărăcie mai mare. În astfel de condiții, dezvoltarea în continuare a economiei ar fi problematică”, a rezumat Gîrbu.

Aproape 18% dintre moldoveni și-ar dori să plece la muncă în străinătate în următoarele șase luni. Acest fapt rezultă din rezultatele unui studiu sociologic realizat de Institutul IDIS „Viitorul” și CBS-AXA.

Anul trecut, peste 36 de mii de cetățeni au părăsit țara. Se estimează că în 2020 vor pleca alte 35-40 de mii de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0