Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Acțiunile agricultorilor și reacția poliției - Ce urmează

© Sputnik / Mihai CarausProtestul Agricultorilor
Protestul Agricultorilor  - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii au ajuns la limita răbdării, iar astăzi au decis să le demonstreze guvernanților că dacă nu vor veni cu măsuri de susținere, atunci ei vor recurge la altfel de acțiuni: Ei s-a îmbrâncit cu polițiștii, au înconjurat Guvernul și au blocat strada.

CHIȘINĂU, 15 dec- Sputnik. După ce miercurea trecută agricultorii au adus peste 200 de tractoare în Piața Marii Adunări Naționale, ei au așteptat zile la rând ca Guvernul să renunțe la decizia de a majora cota TVA de la 8% la 12 % pentru producția agricolă. Luni însă Executivul a decis că amână aplicarea cotei TVA de 12% pentru producția agricolă până pe 1 iunie 2021. Acest lucru i-a revoltat pe fermieri, motiv pentru care astăzi s-au adunat în număr mai mare la un protest în fața Guvernului. 

Deși manifestațiile au fost anunțate pentru ora 10:00, fermierii au început protestul aproape de 11:30. Mai bine de o oră, agricultorii și-au spus indignarea cu privire la despăgubirile mici primite de la stat în urma secetei aspre care i-a afectat în acest an, au vorbit despre decizia Guvernului care vrea din iunie să majoreze cota TVA de la 8% la 12 %, dar s-au plâns și de faptul că recent s-a scumpit combustibilul, iar asta înseamnă o nouă palmă pentru ei. Agricultorii protestatari au dat citire la o declarație și au mers să o depună la Guvern. În fața Executivului erau așteptați de mai mulți polițiști.

Grupul de inițiativă din rândul agricultorilor nu au putut intra în clădirea Guvernului să discute cu reprezentanții instituției, deoarece responsabilii din cadrul Executivului le-au explicat că trebuie să-și facă o programare din timp, altfel pot depune doar o petiție. Revoltați, manifestații au încercat să intre forțat, dar au fost opriți de forțele de ordine. Astfel, s-au declanșat îmbrânceli între protestatari și polițiști.  

După aceasta, agricultorii au înconjurat clădirea Executivului, în încercarea de a bloca toate ușile de acces, pentru a determina astfel autoritățile să iasă la discuții. Ei au scandat ”Demisia Guvernului!” și ”Rușine!”. Nici acest gest al fermierilor nu i-a determinat pe reprezentanții Executivului să iasă în fața mulțumii. Astfel, agricultorii au revenit lângă tractoarele lor și au început să claxoneze pentru a fi auziți. 

Protestatarii nu s-au oprit aici. Au scos tractoarele care erau parcate și pentru câteva minute au blocat bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt. Astfel, circulația transportului prin Piața Marii Adunări Naționale a fost sistată.

La final, agricultorii au declarat că acțiunile de astăzi au fost o preîntâmpinare pentru autorități și au anunțat că joi, la ora 11:00, vor protesta în fața Parlamentului, menționând că au autorizație de la Primăria Chișinău pentru această manifestație. După acest protest, Inspectoratul General de Poliție a anunțat că toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației de azi sunt înregistrate și documentate conform legislației.

”Vom reacţiona prompt şi în conformitate cu legislaţia, pentru a preveni şi combate oricare comportament şi acţiuni care au scopul destabilizării situaţiei şi ordinii de drept”, se arată în comunicatul de presă al poliției. 

Agricultorii cer Parlamentului și Guvernului să găsească bani pentru majorarea fondului de subvenționare a agriculturii și pentru majorarea compensațiilor acordate pentru culturile afectate de secetă sau alte intemperii. Protestatarii mai solicită restituirea accizelor plătite pentru motorina utilizată în agricultură și ca Parlamentul să nu accepte majorarea cotei TVA de la 8 la 12% pentru importul și livrarea internă a producției agricole, așa cum propune Guvernul pentru 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0