Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

”Triunghiul” politic Sandu-Guvern-Parlament: Cine va prevala – expert

© Sputnik / Mihai Caraus Протест в Кишиневе 6 декабря
 Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova
Abonare
Analistul politic a încercat să facă o prognoză a modului în care se vor stabili relațiile dintre principalele ramuri ale puterii în lunile apropiate.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. În pofida tuturor discuțiilor cu privire la alegerile anticipate, în Parlament sunt puține forțe politice care ar dori ca acestea să fie declanșate totuși.  Sunt vehiculate presupunerile că acestea ar putea avea loc chiar în perioada mai-iunie a anului viitor, însă evoluția conform unui astfel de scenariu este puțin probabilă. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova analistul politic Roman Mihăieș.

Парламент РМ - Sputnik Moldova
Ce tactică va adopta partidul Maiei Sandu până la mijlocul anului 2021 – expert

”Socialiștii nu sunt prea interesați de alegeri parlamentare anticipate. Da, ei vorbesc despre faptul că Guvernul poate fi demis  și după asta să aibă loc alegeri anticipate. Însă în Parlament există o majoritate nedeclarată formată din deputații PSRM, ai Partidului ”Șor” și Platformei ”Pentru Moldova”. Ei au în total 54 de mandate. Încercarea de a demite Cabinetul lui Chicu este egală cu zero”, a spus expertul.

Potrivit analistului, principala intrigă până la 24 decembrie rămâne dacă nu va demisiona de sine stătător Cabinetul de Miniștri după inaugurarea președintelui nou ales Maia Sandu. Mihăieș este sigur că Chicu a examinat în câteva rânduri posibilitatea de a pleca din funcția de prim-ministru deoarece înțelegerea inițială cu șeful în exercițiu al statului, Igor Dodon, a constat în aceea că șeful Cabinetului de Miniștri a căzut de acord să se afle în această funcție dor pentru un termen de un an.

”Eu consider că, pe 24-25 decembrie, el își va prezenta demisia, când Sandu va intra oficial în exercițiul funcțiunii. Dacă luăm în calcul acest scenariu, Sandu va avea posibilitatea să propună de două ori Parlamentului candidaturile noilor premieri. Nu este exclus ca actuala majoritate situațională să confirme una dintre acestea”, a adăugat Mihăieș.

Expertul explică un posibil asemenea pas, neordinar la prima vedere, al socialiștilor, deputaților Partidului ”Șor” și aleșilor care fac parte din grupul ”Pentru Moldova” prin faptul că tuturor acestor trei forțe politice le convine la această etapă ca actuala componență a organului legislativ suprem să existe cât mai mult posibil. Iar principala pârghie de presiune asupra președintelui Sandu și, posibil, asupra noului șef al Guvernului va fi anume posibilitatea pe care o va avea această majoritate a deputaților de a demite în orice moment Cabinetul de Miniștri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0