Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Spectacol celest: Geminide 2020 - cea mai frumoasă ploaie de stele

Abonare
Anul 2020 se încheie cu cel mai frumos spectacol celest - ploaia de stele geminide. Aceasta a fost surprinsă în patru locuri diferite din Statele Unite ale Americii, în noaptea de duminică.

Acest eveniment a avut loc în această duminică, timp în care au putut fi observați cam 50 de meteoriți în timp de o oră.

Spectacolul de lumini a putut fi observat din Virginia de Vest, California, Texas și Florida.

Лунное затмение наблюдали в Москве - Sputnik Moldova
Spectacole celeste: Cele mai impresionante fenomene astronomice ale anului 2019

Geminidele constituie ultima ploaie de stele din an și este printre cele „trei mari” căderi de stele, după Perseide și Leonide.

În fiecare sfârşit de an, oamenii au posibilitatea să se bucure de spectacolul de pe cer pe care îl oferă curentul de meteori Geminide.

Majoritatea curenţilor de meteori poartă denumirea constelaţiei din care apar, astfel Geminidele apar în dreptul constelaţiei Gemini (Gemenii).

Conform Curiosity, Geminidele provin din asteroidul 3200 Phaeton, lucru neobişnuit având în vedere că majoritatea curenţilor de meteori se produc în urma tranziţiei cozii unei comete.

De obicei, asteroizii nu elimină atât de multe reziduuri, dar 3200 Phaeton este mai fragilă decât alte corpuri de acest fel. Cercetătorii nu au un răspuns la acest fenomen. Potrivit unor ipoteze, asteroidul s-ar fi lovit de un alt obiect în trecut. Alte teorii susţin că traiectoria sa apropiată de Soare, în anumite puncte, ar cauza ”ploaia de stele”.

Potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, precizează că și noi le putem observa fără vreun instrument astronomic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0