Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cu cât a crescut consumul de gaze naturale în Moldova - datele Moldovagaz

Abonare
SA „Moldovagaz” a anunțat cât au cheltuit consumatorii moldoveni pe gaze naturale și dacă au datorii la plata pentru ele.

CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. Moldova gaz anunță că moldovenii au ars în luna noiembrie 145 de milioane de metri cubi de gaze naturale sau cu 27% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019.

Totodată, instituția precizează că fața de luna octombrie curent acest indicator a crescut cu 87,9 milioane de metri cubi sau aproximativ cu 153,8%. Facturile la pentru consumul de gaze sunt achitate de cetățeni în proporție de aproximativ 99%.

"Consumatorii casnici, până la data de 30 noiembrie 2020, au plătit 98,9% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2019. În cazul consumatorilor noncasnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,4%, cu o creștere de 0,2 puncte procentuale”, au explicat cei de la ”MoldovaGaz”.

Газ - Sputnik Moldova
Societate
Gaz mai ieftin: ANRE a micșorat tarifele pentru consumatori
Totodată, instituția a precizat că întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de circa 100%, ceea ce este echivalent cu aceeași perioadă a anului trecut

Cu toate acestea, în noiembrie 2020 de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 90 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 100,9 mii de lei. Totodată, față de 80 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Potrivit datelor ”MoldovaGaz", сnivelul total de achitare a consumului de gaze naturale de la începutul anului a atins cifra de 3 miliarde 235,4 milioane de lei și acoperă 99,4% din volumul furnizat în perioada curentă.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, administrația de la Tiraspol – 13,44%, iar mici acționari dețin 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0