Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii nu renunță: Protestele cu tractoare iau amploare

© Sputnik / Anatolii KiriakСельхозтехника у въезда в Кишинев 09.12.2020
Сельхозтехника у въезда в Кишинев 09.12.2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii nu sunt mulțumiți de rezultatele ședinței Cabinetului de Miniștri, chiar dacă Guvernul este gata să amâne introducerea cotei TVA de 12% pentru producția agricolă.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Așa cum au promis săptămâna trecută, agricultorii vor ieși mâine la un protest masiv în Piața Marii Adunări Naționale.

Cabinetul de Miniștri a susținut în ședința de astăzi propunerea de amânare a aplicării cotei TVA de 12% pentru producția agricolă până pe 1 iunie 2021.

”În parte ce ține de propunerile aferent modificării regimul TVA în agricultură prin aplicarea unei cote reduse a TVA pentru îngrășăminte și fertilizanți, menționăm că propunerea se susține parțial prin amânarea implementării prevederilor și intrarea acestora în vigoare la data de 1 iulie 2021. Urmare analizelor opțiunilor de politici, inclusiv a practicii internaționale, a fost propusă aplicarea unei cote reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, în paralel cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară”, a menționat vicepremierul, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța.

Fermierii protestatari sunt însă nemulțumiți de rezultatele ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri. Serghei Stefanco, un producător agricol din raionul Căușeni, a declarat pentru Sputnik Moldova că, după ședința de Guvern, fermierii nu pot să facă altceva decât să iasă la proteste pentru că problemele lor nu au fost rezolvate.

Agricultorii au venit să protesteze cu tractoarele în fața Guvernului  - Sputnik Moldova
Video
Cum au intrat agricultorii cu tractoarele în PMAN - Video

Totodată, Serghei Stefanco i-a spus reporterului Sputnik  că în cadrul întâlnirii de azi cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, producătorii nu au primit nicio promisiune care i-ar putea ajuta.

Fermierul  a precizat că protestul va fi unul de amploare. Unii agricultori din nordul țării deja au pornit spre Chișinău cu tractoarele. De asemenea, vor veni la Manifestații și fermieri din Căușeni, Hâncești, Leova, Cimișlia și alte regiuni ale țării.

Principala solicitare aagricultorilor este să nu fie majorată cota TVA de la 8% la 12%, așa cum prevede proiectul legii politicii bugetar-fiscale și vamale, și ca statul să le ofere sprijin celor care au avut de suferit de pe urma secetei din acest an, fiind vorba de grupa a doua de cereale.

Noul „aur moldovenesc” pentru export: Despre ce este vorba>>>

În cadrul întâlnirii de astăzi, ministrul Agriculturii a încercat să le explice agricultorilor că până acum s-a făcut tot posibilul ca aceștia să fie ajutați, dar situația este foarte dificilă, a spus Ion Perju.

„324 de milioane care au fost acordate. Mijloacele financiare care au fost acordate prin intermediul contului TVA care a fost introdus, măsurile care au fost luate cu băncile de eșalonare a împrumuturilor producătorilor agricoli care s-au adresat la bănci. (...) Ce am avut până acum în contul deschis de către Guvern, am acumulat 245 de milioane de ruble rusești, care sunt îndreptați pentru compensarea pierderilor. Dacă o să mai acumulăm mijloace financiare acolo, o să mai împărțim”, a precizat ministrul Agricultorii, Ion Perju.

Amintim că agricultorii care au venit pe 6 decembrie să protesteze cu tractoarele la  Chișinău. Pe 9 decembrie, fermierii și-au instalat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, anunțând că vor sta în fața Guvernului până când autoritățile nu le vor satisface toate revendicările. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0