Expert, despre potențialul de creștere economică al Moldovei

© Pixabay / stevepbЭкономика
Экономика - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic a enumerat direcțiile care, având o dezvoltare corectă, ar putea să-i asigure țării o creștere stabilă și sigură, să o scoată din datorii și să le dea oamenilor posibilitatea de a privi cu încredere în viitor.

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. De mare perspectivă pentru economia națională a țării este dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaționale și acordarea serviciilor de profil de către acesta, de asemenea, dezvoltarea de software și aplicații. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova expertul economic Veaceslav Ioniță.

Purtarea măștilor în locurile publice deschise din Chișinău: Unii  poartă, alții nu  - Sputnik Moldova
Va supraviețui sau nu economia noului val de restricții

”Dacă încă acum 15 ani noi exportam servicii IT în sumă de un milion de dolari, acum acest indicator a crescut deja până la 200 de milioane. Aceasta constituie de două ori mai mult decât câștigul financiar obținut în urma exporturilor noastre de vinuri. Al doilea sector de succes, care nu se știe de ce în țara noastră este omorât deja de 10 ani, este exportul serviciilor de transport”, a afirmat interlocutorul.

Potrivit specialistului, ramura transportului internațional de mărfuri are un potențial de profitabilitate de 450 de milioane de dolari anual, deși la etapa actuală, din motive neclare, guvernul nu acordă atenția cuvenită dezvoltării acestui sector al economiei.

”Pentru dezvoltarea transporturilor internaționale trebuie utilizate două instrumente eficiente. Primul – înlăturarea barierelor birocratice și anularea documentației inutile cu un șir de țări, al doilea – anularea TVA la cumpărarea mijloacelor de transport noi”, a subliniat Ioniță.

Este importantă de asemenea, potrivit expertului, admiterea companiilor de transport moldovenești pe piața mijloacelor de transport a Uniunii Europene, ceea ce va da un impuls suplimentar acestui domeniu.

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului>>>

Ioniță a evidențiat drept sector cu potențial de creștere pentru economia moldovenească și cel al culturilor agricole, în primul rând producția de masă a cerealelor, cultivarea semințelor de floarea-soarelui și de porumb, pentru că anume această producție se bucură de o cerere de export sporită.

”Guvernul trebuie să lupte pentru demonopolizarea acestei piețe, să includă aici și companiile din Transnistria”, a precizat economistul.

Ioniță a adăugat în concluzie că guvernul ar trebui să dezvolte mai intens zonele economice libere în țară, dar și să pună accentul, de asemenea, pe extinderea producție de cablaje electrice pentru constructori de automobile din Europa, unde sunt produse mașini ale unor branduri mondiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0