Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații PAS vor contesta la CC o hotărâre din 2011: Despre ce este vorba

© Sputnik / Evghenii PanasencoCalorifere
Calorifere - Sputnik Moldova
Abonare
Cei care au decis să se deconecteze de la energia termică centralizată sunt nevoiți în prezent să achite zece la sută din taxa pentru acest serviciu. În context, deputații PAS au anunțat că vor să atace această hotărâre din 2011 la Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU 8 dec - Sputnik. În prezent, oamenii care s-au deconectat de la energia termică centralizată sunt nevoiți să achite zece la sută din costul acestui serviciu, conform unei hotărâri de Guvern din 2011. Deputatul PAS, Dan Perciun a declarat că astăzi fracțiunea sa va contesta această decizie la Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing susținut la Parlament. 

„Costurile pentru căldură afectează foarte mult bugetul familiei și din acest motiv au ales să se încălzească de sine stătător. Guvernul însă a stabilit, prin Hotărârea nr.707 din 2011, să-i penalizeze pe acești oameni și să protejeze interesele întreprinderii de stat. Prevederile de atunci stipulau că, chiar dacă ai decis să nu beneficiezi de servicii de încălzire centralizată, oricum vei achita 20 la sută din costul încălzirii apartamentului”, a precizat deputatul PAS Dan Perciun. 

Potrivit deputatului, în prezent 33 571 de moldoveni achită taxa pentru serviciul pe care nu-l folosesc. Mai mult, Perciun susține că doar în sezonul rece 2019-2020, cei care s-au deconectat de la căldura centralizată au achitat 22 de milioane de lei în bugetul întreprinderii de stat „Termoelectrica SA”, iar din 2011 până în prezent de la acești oameni s-au adunat 250 de milioane de lei. 

Работа ТЭЦ - Sputnik Moldova
Guvernul împrumută de la BIRD 92 de milioane de euro pentru modernizarea ”Termoelectrica”

„În 2016, această taxă a fost redusă de la 20 la sută la 10 la sută, fapt care demonstrează încă odată caracterul arbitrar al acestei plăți. Justificarea formală este că oricum prin apartamentele acestor oameni trece o țeavă centralizată care încălzește apartamentul. Problema este că această justificare nu ține, pentru că nu întotdeauna există o asemenea țeavă, nu-i clar în baza a ce s-a stabilit inițial costul de 20 la sută, apoi de zece la sută. Mai mult ca atât, mulți cetățeni termoizolează această țeavă ca să nu fie pierderi de energie”, a menționat Dan Perciun. 

Deputatul PAS susține că această hotărâre din 2011 este neconstituțională.și încalcă dreptul la proprietate, principiul legalității și egalității, a pieței libere și a concurenței loiale. Astfel, prin intermediul acestei hotărâri este favorizată întreprinderea de stat „Termoelectrica SA”. 

„Guvernul nu a avut dreptul să adopte o asemenea hotărâre, fără ca să existe o lege care să-i permită acest lucru. O asemena lege nu există nici până astăzi. Mai mult ca atât, considerăm că este neconstituțional ca Guvernul să oblige oamenilor să plătească niște bani pentru un serviciu pe care ei l-au refuzat”, a specificat deputatul PAS. 

Perciun a mai spus că în 2011 s-a încercat de a contesta această hotărâre, dar componența de atunci a Curții Constituționale a refuzat să se pronunțe din motiv că a fost contestată doar hotărârea, nu și prevederile legale. 

Am încercat să obținem o reacție de la reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica SA”, iar reprezentantul serviciului de presă al instituției Maria Balan a declarat pentru Sputnik Moldova că administrația va veni mai târziu cu o reacție oficială în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0