Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peter Michalko: UE va continua să fie alături de Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariPeter Michalko
Peter Michalko - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova pe termen lung și să vină cu proiecte benefice pentru cetățenii țării noastre. Declarația a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui forum.

CHIȘINĂU 8 dec - Sputnik. Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a ținut un discurs astăzi în cadrul unui forum dedicat integrării europene a țării. El consideră că Acordul de asociere reprezintă o bază solidă a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Totodată, oficialul a mai spus că este necesar ca oamenii să înțeleagă importanța relațiilor cu UE și „să lase în trecut tot ce a fost frâna progresului țării și a relațiilor cu Uniunea Europeană”. 

„Se iscă o oboseală, mai ales când vedem aceleași figuri nocive din trecut care fac jocuri politice și economice. Vedem că reforme făcute cu multă greutate, timp de patru-cinci ani în domeniul bancar, de exemplu, riscă să fie aruncate la coșul de gunoi. Desigur că vom continua să reacționăm de fiecare dată când vom vedea derapaje sau evoluții negative. Vom continua să aplicăm aceiași politică strict condiționată și vom folosi pârghiile pe care le avem la îndemână”, a menționat Peter Michalko. 

Moldova UE - Sputnik Moldova
Politică
Ministerul de Externe: Avem consens național la implementarea standardelor europene
Ambasadorul UE la Chișinău a dat asigurări că Uniunea Europeană va fi alături de țara noastră și va continua să sprijine cetățenii. 

„Continuăm să fim prezenți cu proiecte și cu oferirea susținerii noastre. Parteneriatul estic este încă o dimensiune prin care relațiile cu Republica Moldova trebuie să se dezvolte. Prioritățile Uniunii Europene sunt în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, a precizat Michalko. 

În cadrul discursului său, Peter Michalko a ținut să enumere câteva dezamăgiri pe care le are în raport cu Republica Moldova. 

„Sunt trei motive de ce simt o anumită dezamăgire. Prima mea dezamăgire este modul rapid în care se fac alianțe netransparente bazate pe interese ascunse. E posibil să fi fost și o doză de subapreciere a forțelor de reacțiune care au găsit foarte repede căi de dialog. Încă o dezamăgire ar fi că practicile, care credeam că au fost lăsate în spate cu mulți ani în urmă, au fost readuse. Intrarea forțată în instituții publice, folosirea instanțelor de judecată pentru a anula decizii perfect valabile ale autorităților publice. (...) Dezamăgirea mea profundă este modul în care a fost tratat cazul expulzării profesorilor turci”, a menționat oficialul. 

Totuși, Michalko a ținut să spună că, în pofida unor dezamăgiri ale sale, sunt totuși și unele speranțe că oamenii își vor dori schimbarea spre bine și că timpul pierdut va putea fi recuperat pentru ca țara să continue să progreseze. Ambasadorul speră ca autoritățile să pună accent pe nivelul de trai al oamenilor, lupta cu corupția și îmbunătățirea vieții copiilor. 

„Mai este mult de îmbunătățit în ceea ce ține de calitatea dezbaterilor publice, inclusiv descurajarea de către instituțiile publice a atacurilor împotriva mass-media și a societății civile autentice”, a conchis Peter Michalko.

Spre final de discurs, Michalko a menționat și importanța diasporei în ceea ce ține de soarta țării. Oficialul a făcut referire la numărul record de moldoveni din diasporă care a participat la alegerile prezidențiale din acest an. 

Amintim că șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko este la finalul mandatului său de ambasador. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0