Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Conspirația de la Belaveja: Cum știm să distrugem, dar nu știm cum să construim

© Sputnik / Юрий Иванов / Accesați arhiva multimediaЛеонид Кравчук, Станислав Шушкевич, Борис Ельцин
Леонид Кравчук, Станислав Шушкевич, Борис Ельцин - Sputnik Moldova
Abonare
În memoriile sale, Bush Sr. a scris mai târziu că Elțîn l-a sunat direct de la cabana de vânătoare din pădurea Belaveja și i-a spus: "Gorbaciov nu știe încă de aceste rezultate... Dragă George... este extrem, extrem de important"...

Pe 8 decembrie 1991, în pădurea Belaveja, președintele rus Boris Elțîn, președintele ucrainean Leonid Kravciuk și președintele Consiliului Suprem al Belarusului Stanislav Șușchievici au semnat Acordurile de la Belaveja privind înființarea CSI și încetarea existenței URSS-ului, amintește editorialistul radio Sputnik Vladimir Bîcikov.

Fostul cel mai apropiat companion al lui Elțîn, Mihail Poltoranin, deja în timpurile noastre, fiind întrebat într-unul dintre interviuri despre rolul pe care l-a jucat Elțin în pregătirea Acordurilor de la Belaveja, a spus: "Elțîn a jucat un rol decisiv. Nu-i părea rău de nimic. Nu-i păsa ... el doar dorea să fie la putere. S-a înțeles cu Gorbaciov, căruia, de asemenea, de fapt nu îi păsa de nimic, și doar creau o închipuire a luptei dintre ei. Dar în realitate nu a existat nici o luptă! Au negociat literalmente noaptea ".

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaPreședintele RSFSR, Boris Elțin, președintele URSS, Mihail Gorbaciov, și președintele SUA, George Bush, discută în cadrul unui dineu oficial la Kremlin, anul 1991.
Conspirația de la Belaveja: Cum știm să distrugem, dar nu știm cum să construim - Sputnik Moldova
Președintele RSFSR, Boris Elțin, președintele URSS, Mihail Gorbaciov, și președintele SUA, George Bush, discută în cadrul unui dineu oficial la Kremlin, anul 1991.

La rândul său, Gorbaciov a cedat pozițiile Uniunii la nivel internațional. Pe 3 decembrie 1989, în timpul unei întâlniri în Malta, el și președintele George H. W. Bush au declarat că URSS și Statele Unite nu mai sunt adversari. Această zi a intrat în istorie ca data oficială a sfârșitului Războiului Rece. Deși mulți dintre politologii actuali se referă la rezultatele acestei întâlniri ca la un „Cernobîl politic”.  Bush Sr., abia cunoscându-l pe Gorbaciov în 1985, a spus: „Sarcina noastră nu este să-l ajutăm, ci să acționăm în interesul Statelor Unite pentru a-i influența politica în direcția de care avem nevoie”. Henry Kissinger a sugerat să se urmeze un curs care va duce la reintegrarea Europei de Est cu Europa de Vest fără URSS.  În același timp, lui Gorbaciov i s-a promis că americanii nu vor folosi schimbările din țările din Europa de Est în detrimentul intereselor de securitate ale Uniunii Sovietice.

© Sputnik / Yuriy Somov Conferința de presă comună a președintelui Sovietului Suprem al URSS, Mihail Gorbaciov, și președintelui SUA, George Bush.
Conspirația de la Belaveja: Cum știm să distrugem, dar nu știm cum să construim - Sputnik Moldova
Conferința de presă comună a președintelui Sovietului Suprem al URSS, Mihail Gorbaciov, și președintelui SUA, George Bush.

Înainte de întâlnirea din Malta, șeful administrației prezidențiale, John Sununu, a spus sincer: „Îl vom lovi puternic (pe Gorbaciov) ... îl vom distruge”.  Bush Sr. a fost și mai aforistic: "Corect. Vom da năvală peste ei ca o bandă de hoți!"

Americanii au simțit nesiguranța poziției liderului sovietic.  Prin urmare, la scurt timp după întâlnirea din Malta, secretarul de stat James Baker, la o întâlnire la Moscova cu Gorbaciov, a început deja să spună că Statele Unite sunt în favoarea „unei Germanii unite ca membru NATO și nu neutră”. În același timp, Baker a asigurat că jurisdicția NATO nu se va extinde mai departe spre Est „la niciun centimetru de pozițiile sale actuale”.

Politologii spun că Gorbaciov credea că, în schimbul unor concesii, va primi ajutor financiar din partea Occidentului. Dar, în iulie 1991, la summitul G7 de la Londra, Bush Sr. a spulberat acele vise. Acesta din urmă a spus că nu există „nici o claritate” în această privință.  Gorbaciov, potrivit unor memorii, a plecat de la Londra deprimat. Brent Scowcroft, consilierul președintelui Statelor Unite pentru securitate națională, a descris situația după cum urmează: „Gorbaciov a venit să ridice ceea ce credea că i se datorează ... Ca și cum el însuși nu înțelege gravitatea problemelor”.  În această situație Bush Sr. doar a remarcat: "Tipul pare să fie zdrobit, nu-i așa?"

© AP Photo / Dennis CookPreședintele SUA, George Bush, se uită la ceas în timpul conferinței de presă comune cu președintele URSS, Mihail Gorbaciov, Londra, 1991.
Conspirația de la Belaveja: Cum știm să distrugem, dar nu știm cum să construim - Sputnik Moldova
Președintele SUA, George Bush, se uită la ceas în timpul conferinței de presă comune cu președintele URSS, Mihail Gorbaciov, Londra, 1991.

Dar să ne întoarcem la Acordurile de la Belaveja. Poltoranin a afirmat că "Elțîn a adus ideea președinției din America încă din 1989. S-a lucrat mult cu politicienii noștri în Statele Unite. Iar Elțîn era foarte influențabil".

În iunie 1991, la o ședință închisă a Sovietului Suprem al URSS, președintele KGB-ului, Vladimir Kriucikov, a anunțat că cel puțin 2200 de agenți de influență inamici operează în țară. Activitatea de distrugere a URSS a fost efectuate de forțele puternice aflate în străinătate. Acest lucru a fost declarat în mod deschis de către George Bush Sr.: „A fost obținută o mare victorie asupra URSS, de altfel prin intermediul opoziției sale interne” ...

Elțîn, în cartea sa ”Notele președintelui”  ("Записки президента"), își descrie așa sentimentele în momentul ”înmormântării URSS de la Belaveja”: ”Deodată a apărut sentimentul unui fel de libertate, ușurință ... Am simțit cu inima: deciziile mari trebuie luate cu ușurință ...” Această decizie ușoară a fost sărbătorită cu o masă festivă. În memoriile sale, Bush Sr. a scris că Elțîn l-a sunat direct de la cabana de vânătoare din pădurea Belaveja și i-a spus: ”Gorbaciov nu știe încă de aceste rezultate ... Dragă George ... acest lucru este extrem, extrem de important. Având în vedere tradiția care s-a format deja între noi, nu am putut să aștept nici zece minute ca să nu Vă sun".

Înțeleg tristețea ta seculară

Pădurea Belaveja, pădurea Belaveja...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0