Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maestrul Vladimir Curbet ar fi împlinit azi 90 de ani

© Photo : moldovenii.mdVladimir Curbet
Vladimir Curbet - Sputnik Moldova
Abonare
Maestrul Coregraf Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului de dans „Joc” ar fi împlinit astăzi 90 de ani.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Artistul Vladimir Curbet a încetat din viață în data de 8 decembrie 2017, la trei zile după ce a sărbătorit împlinirea a 87 de ani. 

75 de ani de la fondarea Ansamblului Național „Joc” - Sputnik Moldova
FOTO: In memoriam Vladimir Curbet - gest pentru fondatorul „Jocului”
Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930, în satul Susleni, Orhei. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău în anul 1966. În 1957 este numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. Împreună cu ansamblul „Joc", Vladimir Curbet a montat aproximativ 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, atingând o performanţă artistică fără pereche în lume. Printre acestea putem remarca "Jocul ferarilor", "Brâul", "Bătuta", "Voiniceasca", "Haiduceasca", "Hora fetelor", "Mărunţica" și altele.

Maestrul a fost desemnat Artist al Poporului din Republica Moldova, Artist al Poporului din ex-URSS, Laureat al Premiului de Stat și deţinător al "Ordinului Republicii". A prezentat împreună cu Ansamblul „Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate. În acest an, în memoria maestrului Vladimir Curbet a fost inaugurată o placă comemorativă la sediul Ansamblului „Joc”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0