Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Crește numărul celor infectați cu HIV: Câți sunt confirmați pozitiv

© Sputnik / Dmitry VinogradovЭкспресс-тестирование крови на наличие ВИЧ
Экспресс-тестирование крови на наличие ВИЧ - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul acestui an, aproape 600 de moldoveni au fost confirmați pozitiv cu HIV. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, majoritatea celor infectați sunt tineri cu o viață sexuală activă. 

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Virusul imunodeficienței umane nu ocolește țara noastră. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 14 mii de cazuri de infectare. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că infecția cu HIV se menține în rândul oamenilor vulnerabili în fața virusului, adică în rândul persoanelor ce folosesc droguri injectabile, prostituatelor etc.

Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Premieră: Testul HIV va putea fi făcut la domiciliu, din 2021

Conform datelor de laborator, în perioada 1 ianuarie –  31 octombrie 2020 au fost confirmate 568 de cazuri noi de infectare cu HIV, inclusiv 120 în regiunea transnistreană. Datele ANSP mai arată că majoritatea persoanelor la care s-a confirmat infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă și au o viață sexuală activă. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Republica Moldova a aderat la agenda Organizației Națiunilor Unite și s-a angajat să pună capăt epidemiei de HIV-SIDA până în 2030. Astăzi, pe 1 decembrie, este marcată Ziua Mondială de combatere a HIV-SIDA cu sloganul „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”, în cadrul campaniei sociale „Nedetectabil = Netransmisibil”. Autoritățile din domeniul și-au propus un șir de activități precum: 

  • Promovarea testării la HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile-cheie;
  • Scăderea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte grupuri-cheie vulnerabile la HIV;
  • Asigurarea unei finanțări sustenabile a complexului de servicii, drept măsuri de răspuns la epidemia HIV cu organizarea dialogului la nivel național și local privind asigurarea finanțării sustenabile a măsurilor de răspuns la HIV;
  • Creșterea eficacității interacțiunilor multidisciplinare la nivel național și local prin organizarea ședințelor de lucru privind planificarea acțiunilor comune cu societatea civilă pentru anul 2021.

Conform datelor oficiale, în 2019, în lume erau 38 de milioane de persoane cu HIV, dintre care 36,2 milioane erau adulți și 1,8 milioane copii. Anul trecut, cazurile noi de infecție cu HIV s-au redus cu un milion, comparativ cu cifrele din anul 2000. Și numărul deceselor provocate de SIDA s-a diminuat până la 690 de mii. În 2019, peste 25 de milioane de oameni infectați cu HIV au recurs la tratamentul antiretroviral. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0