Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Declarațiile lui Sandu despre Transnistria sunt periculoase

© Photo : Facebook / Dodon IgorИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele în exercițiu Igor Dodon a participat în această seară la o emisiune de la postul public de televiziune, unde a comentat declarațiile Maiei Sandu care a cerut retragerea pacificatorilor ruși din stânga Nistrului.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Șeful statului în exercițiu susține că declarațiile Maiei Sandu, care pledează pentru retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, pot duce la o escaladare a conflictului care a fost înghețat în anii 90. 

„Sper că aceste declarații nu sunt făcute sub dictarea cuiva și că în spatele lor nu stau jucători geopolitici care o curtează pe Maia Sandu. Trebuie să revină pe pământ și să privească cu ochii limpezi la această situație. Noi nu ne dorim o situație de conflict cum este în multe regiuni, conflicte dezghețate, unde mor oameni zilnic, unde se împușcă”, a subliniat Igor Dodon. 

Președintele în exercițiu susține că pentru asigurarea stabilității este necesară menținerea misiunii de pacificare în regiune. 

Госдума РФ, архивное фото - Sputnik Moldova
Deputat rus: Trupele de menținere a păcii din Transnistria și-au demonstrat eficacitatea

„Noi de când avem misiune de pacificare avem pace în Republica Moldova. Nouă nu ne trebuie destabilizare. Din misiunea de pacificare fac parte nu doar ruși, sunt și moldoveni, și ucraineni. Eu sper că nu vom avea o revenire la conflictul de pe Nistru. Dar atunci tot a început de la o declarație. Astfel de declarații iresponsabile au dus la tensionarea situației în Găgăuzia și în Transnistria la începutul anilor 90”, a remarcat Igor Dodon.

Amintim că astăzi și ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov a comentat declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea forțelor de menținere a păcii din Transnistria.

Oficialul consideră că retragerea pacificatorilor ruși din stânga Nistrului nu va soluționa diferendul transnistrean.

„Este dificil să înțelegem ce anume a avut în vedere doamna Sandu atunci când a anunțat necesitatea retragerii forțelor ruse de menținere a păcii, dar faptul că acest lucru nu va duce soluționarea conflictului este cert. Cu greu putem accepta o astfel de solicitare destul de iresponsabilă”, a declarat Serghei Lavrov. 

Șeful diplomației ruse a atras atenția că anume pacificatorii ruși au pus capăt fazei „fierbinți” a conflictului din stânga Nistrului și de atunci asigură „înghețarea” conflictului, care nu amenință pacea în regiune. 

„Noi auzim declarațiile ei (Maiei Sandu) conceptuale privind prioritatea orientării spre UE, dar auzim și faptul că ea își dorește să păstreze relații bune cu Federația Rusă. Cred că relațiile bune cu orice țară (...) presupun faptul că trebuie să se țină cont de interesele bilaterale și de înțelegerile la care s-a ajuns anterior. Pacificatorii ruși, la fel ca pacificatorii moldoveni și ucraineni, se află în zona de conflict, în conformitate cu deciziile adoptate în formatul „5+2”, aprobate de OSCE, și ele, mai întâi de toate, servesc pentru menținerea stabilității care joacă un rol cheie în prevenirea unei noi escaladări a conflictului sângeros”, a subliniat Lavrov. 

Кремль и здание МИД - Sputnik Moldova
Politică
Kremlinul, despre consecințele renunțării la status quo-ul din Transnistria

Oficialul a reamintit, de asemenea, că Rusia a reușit să retragă din regiune aproximativ jumătate din munițiile Armatei a 14-a sovietice depozitate la Kolbasna între 2001 și 2003, în perioada în care relațiile dintre autoritățile moldovenești și administrația transnistreană s-au îmbunătățit.

„Acolo există și trupe rusești care asigură paza depozitelor de la Kolbasna în care se păstrează muniții. Aceste depozite se află într-o astfel de stare încât încetarea controlului poate declanșa incidente grave”, a menționat.

El a menționat, de asemenea, că ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, și-a anunțat deschiderea de a utiliza munițiile pe loc.

"Acest lucru necesită cooperarea părților și, în primul rând, voința Chișinăului și Tiraspolul", a subliniat ministrul rus de externe.

Transnistria, ai cărei 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va alătura României.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care nu se afla practic sub controlul Chișinăului.

Trupele ruse de menținere a păcii au venit în zona de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0