Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Indemnizații pentru donatorii de plasmă: Despre ce sumă este vorba

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaDonare de sânge
Donare de sânge - Sputnik Moldova
Abonare
Donatorii de plasmă ar putea beneficia de indemnizații unice în valoare de 3000 de lei în 2021. Cu o propunere în acest sens a venit viceprim-ministrul Serghei Pușcuța. Și indemnizația unică de 16 mii de lei pentru medici ar putea fi oferită și în anul următor.

CHIȘINĂU 30 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a propus să fie avizată inițiativa care prevede acordarea și în anul care vine a indemnizației de 16 mii de lei pentru medici, în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc de COVID-19.

Pușcuța a mai propus oferirea indemnizației unice de trei mii de lei pentru cei care donează plasmă convalescentă pentru pacienții infectați cu noul coronavirus în stare gravă. 

„În acest context, Guvernul vine cu o propunere suplimentară la proiectul de lege nr. 440, care urmează să fie examinat în lectura a doua în Parlamentul Republicii Moldova. Este cunoscut că o modalitate eficientă de tratament a cazurilor grave de COVID-19 este tratamentul prin administrare de plasmă convalescentă, care este donată de persoanele care deja s-au vindecat de această maladie. Pentru a stimula și recompensa potențialii donatori ai plasmei, se propune acordarea unei indemnizații unice de 3000 de lei”, a precizat viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. 

În cadrul ședinței, membrii Guvernului au susținut avizul, iar premierul a menționat că medicii sunt acum cei mai expuși riscului de infectare cu noul virus, iar indemnizația este una binevenită. Oficialul a susținut și propunerea de acordare a indemnizației donatorilor de plasmă convalescentă. 

„Cei mai expuși riscului sunt medicii noștri și este necesar ca să continuăm proiectul de alocare a banilor. (...) Ce ține de remunerare financiară pentru donatorii de plasmă. Nu prea este rând la donat plasmă, de aceea noi încercăm să atragem donatori inclusiv prin remunerare materială”, a menționat premierul Ion Chicu. 

Inițiativa legislativă ce prevede acordarea celor două indemnizații urmează să fie votată în Parlament.

Pompierii și salvatorii au donat sânge  - Sputnik Moldova
Lipsă acută de plasmă pentru cei cu COVID-19: Unde puteți dona
Amintim că zilele trecute, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui a declarat pentru Sputnik Moldova că stocul de plasmă, folosit în tratamentul pacienților gravi cu COVID-19, este aproape epuizat. Totodată, administrația Centrului a făcut către bărbații care în ultimele două săptămâni s-au vindecat de COVID-19, să nu rămână indiferenți față de soarta pacienților gravi din spitale și să contribuie donând plasmă. 

Donatorii pot fi doar bărbații cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani, care în ultimele 14 zile s-au vindecat de noul coronavirus și care nu au boli cronice. Bărbații sunt rugați să aibă la ei certificatul medicului de familie sau extrasul din spital, care să confirme că au fost bolnavi de COVID-19 și să indice perioada tratamentului. Ei trebuie să prezinte și testul negativ la noul coronavirus, precum și un act de identitate. Toți cei care vor să fie salvatori pentru bolnavii din spitale se pot adresa direct la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (str. Academiei 11, municipiul Chișinău) sau pot merge la centrele teritoriale din Cahul (str. Alexei Mateevici 103/2) sau Bălți (str. Decebal 113). Dacă donatorii nu au posibilitate să se deplaseze la centrele de colectare, aceștia se pot adresa medicilor de familie, care vor solicita echipa mobilă. 

Cei care au anumite întrebări, pot telefona la numerele de telefon de mai jos: 

Chișinău → 022109065, 022109055, 068302909, 069573273
Bălți → 023172260, 068998804
Cahul → 029981306, 068998824

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0