Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Interpretare neobișnuită a romanței „Sara pe deal”

Abonare
Romanța „Sara pe deal” pe versurile lui Eminescu o cunoaște aproape oricine, dar puțini știu cum sună această melodie interpretată la mandolină.

Există în satul Gura Galbenei o familie de lutieri, faima căreia a ajuns în întreaga lume. În fruntea ei se află Nicolae Dron - ultimul meșter popular care mai confecționează cobze în Republica Moldova.

Confecționarea unei cobze presupune un proces de muncă extrem de migălos, care durează cel puțin două luni de zile - Sputnik Moldova
Meserie nobilă: Unde se nasc cobzele în Republica Moldova

S-ar părea că această meserie este pe cale de dispariție în țara noastră, dar nu este așa. Nicolae Dron știe sigur că are cine să continue îndeletnicirea nobilă căreia i-a consacrat ultimele decenii din viață. Meșterul are 11 copii, iar cinci dintre ei - Mihai, Igor, Eugen, Ștefan și Nicolae - i-au călcat pe urme. Cu toții știu să creeze instrumente muzicale cu coarde. Și nu doar cobze, ci și viori, viole, domre și violoncele. 

Nicolae Dron nu a fost însă meșter lutier din fragedă tinerețe. Mai întâi a fost muzician - a cântat la vioară, mandolină, chitară, la balalaică și domră.

Pentru echipa Sputnik Moldova el a interpretat într-un mod inedit celebra romanță pe versurile lui Mihai Eminescu „Sara pe deal”. Ascultați în materialul video atașat cum răsună melodia interpretată la mandolină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0