Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a aprobat bugetul pentru anul 2021

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC
Premierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de Miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Acesta prevede un deficit de 14 miliarde de lei.

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi proiectul legii bugetului de stat pentru 2021. Acesta prevede venituri de 41,4 miliarde de lei, cheltuieli de 55,3 miliarde de lei și un deficit de 14,9 miliarde de lei, ceea ce va constitui aproximativ 6% din Produsul Intern Brut. 

Ministrul Finanțelor a precizat că deficitul bugetar va fi finanțat în mare parte din surse externe - din împrumuturi de la Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și de la Banca Mondială. De asemenea, pentru a acoperi deficitul, statul se va împrumuta și de la băncile din țară, după ce va emite valori mobiliare de stat. O altă sursă a deficitului, susțin autoritățile, ar fi „mijloacele recuperate în urma fraudei bancare”.

Statul estimează că va obține în 2021 peste 1 miliard de lei în urma recuperării activelor furate. 

Deficitul va fi acoperit și în urma privatizării bunurilor aflate în proprietatea statului.

Cele mai importante cheltuieli publice în 2021

Potrivit proiectului bugetului de stat, în 2021 fondul rutier va constitui 2,5 miliarde de lei. 960 de milioane din această sumă va fi alocată administrațiilor publice locale de nivelul 1 și 2. 

Валюта - Sputnik Moldova
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern

Fondul de subvenționare a agriculturii va constitui în anul care vine 1,1 miliarde de lei, însă această sumă include și datoriile față de fermieri acumulate în 2020.

Fondul Ecologic va constitui 500 de milioane de lei. Majoritatea cheltuielilor sunt prevăzute pentru sistemele de apă și canalizare. De remarcat este că în 2020 fondul ecologic a fost de doar 300 de milioane de lei. 

Statul va oferi și subvenții în valoare 200 de milioane de lei antreprenorilor care vor crea noi locuri de muncă. 

Majorări de salarii

În proiectul bugetului de stat pentru 2021 statul a prevăzut resurse pentru majorarea salariilor angajaților din sectorul bugetar cu 30%. 

De majorări se va bucura și personalul medical finanțat din Fondul de Asigurări Obligatorii de Medicină. De la 1 ianuarie 2021 ei vor primi lefuri cu 30% mai mari.

Venituri la bugetul de stat

Cele mai multe venituri statul intenționează să obțină din colectarea impozitelor și taxelor - 38,1 miliarde de lei. De asemenea, autoritățile susțin că în anul care vine vor atrage granturi de peste 1,1 miliarde de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0