Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

27 de ani de la introducerea leului în circulație: Cum a evoluat moneda națională

Abonare
În data de 29 noiembrie 1993, leul moldovenesc devine moneda națională și este introdus în circulație. De atunci și până în prezent, leul a avut o evoluție diferită în raport cu valutele străine.

Pentru a promova o politică monetară și de credit antiinflaționistă, autoritățile au decis să introducă moneda noțională – leul moldovenesc. Astfel, s-a reușit stoparea inflației galopante de la începutul anilor 1990. Până la introducerea monedei naționale, pe teritoriul Republicii Moldova au circulat rublele sovietice și cupoanele moldovenești.

Доллары - Sputnik Moldova
Rezervele valutare ale BNM bat record după record

Datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) arată că cele mai multe bancnote puse în circulație sunt cele de un leu - 87,62 de milioane de astfel de bancnote. Cele de 200 de lei se află pe locul doi. Astfel, 66,99 de milioane de bancnote de 200 de lei sunt acum în circulație. A treia în clasament este bancnota de 100 de lei. Astfel de bancnote sunt în număr de 39,71 de milioane.

De la introducerea monedei naționale și până în prezent, aspectul leului a suferit schimbări nesemnificative. Și-a schimbat dimensiunile bancnota de 100 de lei, care în anul 2015 a devenit cu câțiva milimetri mai mare.

Totodată, în anul 2018, BNM decide să introducă în circulație monedele de 1, 2, 5 și 10 lei. Responsabilii de la BNM și-au explicat decizia prin faptul că bancnotele respective sunt cele mai utilizate de oameni și se uzează cel mai rapid, iar monedele vor putea fi folosite un timp mult mai îndelungat.

Doar BNM poate retrage din circulație monedele și bancnotele uzate. Acest lucru se face prin intermediul sistemului bancar, în scopul schimbării sau înlocuirii acestora.

Banca Națională a Moldovei și-a desfășurat activitatea sub conducerea guvernatorilor Leonid Talmaci, Dorin Draguțanu, Sergiu Cioclea. Din 30 noiembrie 2018, guvernatorul Băncii Naționale este Octavian Armașu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0