Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va procura sau nu Primăria Chișinău cele 100 de autobuze noi?

© Sputnik / Miroslav RotariAutobuze noi
Autobuze noi - Sputnik Moldova
Abonare
Se pare că nu vom vedea prea curând pe străzile Chișinăului cele 100 de autobuze noi promise de autoritățile municipale. Asta pentru că Agenția de Soluționare a Contestațiilor a anulat contractul de achiziție, motivând că au fost depistate abateri.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Consiliul Municipal Chișinău a adoptat în luna mai planul de reînnoire a parcului rulant al sistemului de transport public din Chișinău până în anul 2023. Peste câteva luni, primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că a fost aleasă de către grupul de lucru o companie turcească care va asambla 100 de autobuze ISUZU pentru Chișinău. Edilul-șef menționa că este prima dată când municipalitatea beneficiază de o asemenea ofertă avantajoasă, fără intermediari și companii dubioase implicate.

5 troleibuze articulate au ajuns la Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
FOTO - Troleibuzele noi au ajuns: Când vor circula pe străzi
"Este vorba despre o companie care a oferit prețul de 156 de mii de dolari pentru o unitate de transport, ceea ce este echivalent cu 132 de mii de euro. Criteriul și formula de bază a fost raportul calitate-preț. Asta înseamnă că în suta de procente pe care o avem pe evaluare, 60% este analiza prețului, 20% analiza capacității și combustibil, 20% - termen de garanție. Compania câștigătoare a oferit garanție de 5 ani pentru autobuze, iar asta înseamnă responsabilitatea să asigure gratuit deservirea autobuzelor conform tuturor normativelor, schimbul materialelor lubrifiante, filtre, curele, aparatele de aer condiționat", a declarat primarul Ion Ceban. 

Cu toate acestea, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat decizia Primăriei Chișinău prin care compania turcă ISUZU a fost aleasă drept câștigătoare. Asta după ce ceilalți participanți la licitație au contestat hotărârea cu privire la selectarea câștigătorului, motivând că procedura s-a desfășurat cu abateri. 

”Se obligă Primăria Municipiului Chișinău, ca măsură de remediere, în termen de până la 15 zile de la primirea prezentei decizii, să reevalueze, în cadrul procedurii de achiziție publică oferta prezentată de către „Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret” A.Ș în vederea stabilirii neconformității acesteia, precum și oferta „BMC Otomotiv Sanazi ve Ticaret” A.Ș”, se menționează în decizia ANSC.

Decizia este obligatorie și poate fi atacată la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani în termen de 30 de zile de la data comunicării. Reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat pentru Sputnik Moldova că urmează să ia o decizie și vor reveni ulterior cu un comunicat de presă. Anterior, primarul Ion Ceban a menționat că, de 30 de ani, în Chișinău nu au mai fost cumpărate autobuze noi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0