Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când începe Postul Nașterii Domnului - când se dezleagă la pește și vin

© Sputnik / В. Робинов / Accesați arhiva multimediaИкона "Рождество Христово"
Икона Рождество Христово - Sputnik Moldova
Abonare
Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului 2020: Iată când începe și care este rânduiala postului sau în ce zile se face dezlegare la pește și vin.

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. În fiecare an, Postul Nașterii Domnului începe la data de 28 noiembrie și durează 40 de zile, adică până pe 7 ianuarie (25 decembrie — calendar bisericesc). Astfel, în acest an, lăsatul secului se va face pe 26 noiembrie, întrucât pe 27 este vineri, care este zi de post. În această perioadă, creștinii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Viața Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul

Spre deosebire de Postul Paştelui, care este un post aspru, pentru că, înainte de Înviere, ne amintește patimile lui Hristos, Postul Crăciunului este o bucurie: bucuria întâlnirii cu cu Pruncul Iisus, începutul mântuirii noastre.

Acest post ne aminteşte şi de călătoria pe care au săvârșit-o magii din Persia, care au venit să se închine Împăratului Lumii fiind ghidați de steaua strălucitoare care a apărut atunci pe cer.

Rânduiala Postului Crăciunului - zilele în care se face dezlegare la pește și vin

În această perioadă, Biserica a stabilit mai multe repere de care creștinii trebuie să țină cont. Astfel, timp de 40 de zile, trebuie să se abţină de la carne, ouă şi brânză.

În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

Распятие  - Sputnik Moldova
Societate
Ce riscăm dacă nu postim: Explicațiile unui preot ortodox - Video

În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare și la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Acestea sunt câteva reguli care trebuie urmate în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmând sfaturile părintelui duhovnic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0