Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Totul despre bărbații din Moldova, într-o zi specială pentru ei

© Sputnik / Валерий Левитин / Accesați arhiva multimediaРубашки и галстуки
Рубашки и галстуки - Sputnik Moldova
Abonare
Anul trecut, la 93 de bărbați le reveneau 100 de femei. Totodată, speranța de viață a bărbaților este mai mică decât a femeilor cu aproape 10 ani. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică, în contextul Zilei Internaționale a Bărbaților, marcată astăzi.

CHIȘINĂU 19 nov - Sputnik. Datele statistice arată că anul trecut, în Republica Moldova, erau 1,3 milioane de bărbați, adică 48 la sută din populație. Totodată, în 2019, pe lume au apărut 16 430 de băieți, ceea ce constituie peste 51 la sută din totalul nașterilor de anul trecut.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), bărbații se căsătoresc mai târziu decât femeile în medie cu trei ani. Astfel, anul trecut, vârsta medie a bărbaților la prima căsătorie era de 29 de ani. 

Totodată, bărbații sunt cei care câștigă mai mult decât femeile. Salariul brut lunar al unui bărbat, anul trecut, era de 7 808 lei, mai mare decât venitul femeilor cu peste o mie de lei. Datele mai arată că tot mai mulți bărbați merg la muncă în străinătate. Astfel, 86 150 de bărbați au emigrat din țară în 2018. 

Familie - Sputnik Moldova
Societate
Mesaje de felicitare ale autorităților de Ziua Internațională a Familiei

Totodată, 19 302 bărbați au decedat anul trecut, ceea ce constituie 53 la sută din totalul deceselor. Majoritatea au decedat din cauza bolilor de inimă, iar aproape 20% din cauza tumorilor. Potrivit BNS, bărbații mai des mor din cauza accidentelor, intoxicațiilor și traumelor. Totodată, bilanțul sumbru continuă cu 399 de bărbați care s-au sinucis anul trecut. Totuși, cifra este în scădere comparativ cu datele din ultimii 10 ani.

8 200 de bărbați au fost recunoscuți cu dizabilitate primară, în 2019. Totodată, 349 au devenit victime ale accidentelor de muncă, iar 166 au suferit din cauza violenței domestice. Datele mai arată că aproape 12 mii de bărbați au comis diverse infracțiuni în 2019. Cifra este în scădere cu peste 4 300, față de anul 2016.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Bărbaților. Evenimentul celebrează contribuția și reușitele pe care le aduc bărbații în lume, pentru comunitatea în care locuiesc și pentru familiile lor. Tematica anului 2020 „O sănătate mai bună pentru bărbați și băieți”. 

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări și are drept scop concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0