Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

În CSI se va simplifica livrarea de dispozitive medicale pentru combaterea COVID-19

© Sputnik / Mihai CarausActivitatea SAMU Botanica
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
Abonare
Eliminarea barierelor în licențierea echipamentelor medicale a devenit deosebit de importantă în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit Consiliului Economic al CSI.

CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Statele membre CSI trebuie să simplifice înregistrarea și acordarea de licențe pentru dispozitivele medicale. Pe 18 noiembrie, în urma unui studiu al pieței dispozitivelor medicale, acest lucru a fost anunțat de reprezentanții Comisiei pentru probleme economice din cadrul Consiliului Economic CSI.

Studiul problemelor acestui segment în cadrul Comunității a căpătat o importanță deosebită în timpul pandemiei de coronavirus, spune Alesia Abramenko, șeful Departamentului pentru sfera socială și servicii al Ministerul Reglementării Antimonopol și al Comerțului din Belarus.

”Multe țări se confruntă cu lipsa de echipamente medicale de importanță primordială, teste, reactivi chimici de testare și echipamente medicale de protecție”, a spus ea.

Potrivit lui Abramenko, principalele probleme care împiedică dezvoltarea unui mediu competitiv pe piața dispozitivelor medicale din CSI sunt legate de înregistrarea și licențierea echipamentelor. Între timp, cererea de dispozitive medicale în țările din CSI depinde în mare măsură de importuri, spune Igor Ilinghin, directorul Departamentului Cooperare Economică al Comitetului Executiv al CSI. Numărul producătorilor naționali este foarte limitat, deci este important să-i susținem, inclusiv facilitând procedurile birocratice.

Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI - Sputnik Moldova
Video
Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI

”Să dăm un exemplu condiționat: să presupunem că aveți un termometru. Într-un stat membru CSI se numește „termometru cu mercur”, în altul - „dispozitiv de măsurare a temperaturii mercurului”. Acesta este unul și același termometru, dar modificările denumirii duc la faptul că la cumpărare trebuie să fie certificat din nou. Aceasta este legea. În timpul cercetării, a ieșit la iveală că o astfel de tendință se atestă în cazul unor produse, iar această problemă a fost înaintată Consiliului Economic”, a spus Ilinghin.

Potrivit directorului departamentului, rezolvarea acestei probleme nu va duce doar la simplificarea livrărilor, care este deosebit de importantă în situația actuală de pandemie, ci va contribui și la economisirea fondurilor bugetare în țările CSI.

În cursul anului 2020, Rusia a oferit un important sprijin țărilor din CSI în lupta împotriva infecției cu coronavirus, donând câteva sute de mii de teste pentru Covid-19 membrilor organizației, fără plată. În plus, echipe de lucrători medicali ruși au fost trimise în mai multe țări din CSI pentru a-i consulta pe colegi și pentru a le oferi asistență în tratarea virusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0