Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cote, granturi și burse: Ce li se oferă studenților străini în Rusia

© Pixabay / StockSnapStudenți în bibliotecă
Studenți în bibliotecă - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov, a vorbit despre schimbările în activitatea agenției federale în cadrul unei conferințe online la MIA Rossia Segodnia.

CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Rusia va schimba sistemul de acordare a cotelor cetățenilor străini pentru studiile gratuite în universitățile rusești, adăugând o componentă de granturi și burse.

Встреча президента РФ В. Путина с  президентом Венесуэлы Н. Мадуро - Sputnik Moldova
Rusia
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia

Acest lucru a fost anunțat de șeful Agenției Federale pentru Comunitatea Statelor Independente, compatrioții care locuiesc în străinătate și cooperarea umanitară internațională (Rossotrudnicestvo), Evgeni Primakov.

Astfel, în opinia sa, copiii talentați din alte țări nu vor trebui să fie distrași de la procesul educațional. Măsura în sine va atrage mai mulți candidați la studii în Federația Rusă.

„Dacă le oferim studenților dreptul de a studia în Rusia pe cheltuială publică, ne-am dori ca ei să studieze, nu să se angajeze în calitate de taximetriști sau paznici din disperare că nu au resurse pentru a se întreține. Ai venit să te faci programator - fii programator, nu șofer de taxi”, a spus el.

Șeful agenției a menționat drept exemplu structurile americane și europene care tot oferă, în mare parte, burse și subvenții.

Хиллари Клинтон, архивное фото - Sputnik Moldova
Clinton publică planul Americii pentru lume: Vești bune pentru Rusia

„Noi (ed.: Rusia) oferim doar o cotă. Cred că o parte din această cotă ar trebui să fie acoperită de bursa minimă - atunci va fi utilă. Aceasta nu este o risipă de bani de la buget, aceasta nu este o acțiune de caritate. Este un lucru care cu siguranță va fi răsplătit în timp”, a subliniat Primakov.

Străinii care au studiat în Federația Rusă trebuie să lucreze la ei acasă, să fie ambasadori ai bunăvoinței, să consolideze suveranitatea țării lor și să contribuie la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, a concluzionat el.

Cotele se vor dubla

În același timp, numărul cotelor pentru educație în universitățile rusești va crește. Primakov a menționat că există deja o decizie corespunzătoare a președintelui rus, Vladimir Putin. Acum programul este conceput pentru 15 mii de locuri la buget. Până în 2023-2024, vor fi de 2 ori mai multe.

 „Nu știm cum va evolua situația din economie ca urmare a pandemiei de COVID-19, aceasta nu este ușoară. Dar totuși pornim de la faptul că există o soluție - și numărul studenților va crește. În primul rând, suntem interesați să vină mai mulți oameni din fostele republici sovietice, din țările CSI”, a spus el.

Fosta URSS este o prioritate

Potrivit lui Primakov, Rossotrudnichestvo va acorda o atenție specială țărilor post-sovietice în noul său concept.

Футбол. Товарищеский матч. Молдавия – Россия - Sputnik Moldova
Amicalul Moldova-Rusia: 0-0 - Cele mai spectaculoase faze

„Cele mai importante schimbări pe care le avem nu sunt organizaționale, ci semantice. Aceasta nu este o renunțare la perimetrul extern, ci o concentrare pe perimetrul apropiat, adică lucrul cu fosta URSS. Această prioritate este explicată în conceptul de politică externă al Federației Ruse, noi doar vom implementa această prioritate prin redistribuirea resurselor noastre”, a explicat el.

În plus, dacă mai devreme sarcina Rossotrudnichestvo era o prezență umanitară, în special în domeniul culturii, limbii și științei, acum agenda va fi extinsă semnificativ. Potrivit lui Evgeni Primakov, expozițiile și evoluțiile ansamblurilor populare sunt exemple de acțiuni puțin eficiente.

„Acum, traseul umanitar va include drepturile omului și aspecte sociale, accesul persoanelor la beneficii, drepturi”, a spus el.

„Noua Rossotrudnichestvo, reînnoită, este o agenție care formează și lucrează cu opinia publică în străinătate. Acesta este un lucru principial. Nu ne putem mulțumi doar cu faptul că pur și simplu ne demonstrăm steagul și marea noastră cultură”, a adăugat Primakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0