SUA, acuzate că și-au spionat aliații

CC0 / Pixabay / American flag
American flag - Sputnik Moldova
Abonare
SUA au fost acuzate de spionaj la adresa Danemarcei, chiar dacă această țară este aliatul americanilor.

BRUXELLES, 16 nov - Sputnik. În Danemarca au fost formulate acuzații grave de către postul public de televiziune danez, cu privire la spionajul SUA în sectorul militar şi în legătură cu o licitaţie pentru achiziţia de avioane de luptă câştigată de producătorul avionului american F-35.

ФСБ РФ задержала за госизмену военнослужащего ВС РФ и его брата     - Sputnik Moldova
Rusia
Video: Militar rus, încătușat și acuzat de spionaj

Întrebat despre subiect de presă la câteva ore după dezvăluirile făcute de principalul post public danez, Ministerul danez al Apărării a refuzat să comenteze.

Faptele se referă la perioada 2012-2015. Din acuzațiile lansate în Danemarca rezultă că Statele Unite au continuat să-şi spioneze aliaţii după dezvăluirile din 2013 ale fostului analist al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA), Edward Snowden.

Potrivit postului de televiziune DR, noile acuzaţii au la bază rapoarte interne transmise serviciilor de informaţii daneze şi întocmite de un avertizor de integritate. Conform investigaţiei efectuate de acesta, NSA ''a folosit o colaborare tip secret danezo-americană pentru a spiona dinadins ministerele şi companiile private în Danemarca''.

O componentă importantă a acestei acţiuni de spionaj a vizat sectorul apărării şi mai ales opţiunea Danemarcei pentru achiziţia unui nou avion de luptă, în final guvernul de la Copenhaga hotărând în 2016 să cumpere 27 de avioane F-35 produse de compania americană Lockheed-Martin.

În competiţia pentru adjudecarea acestui contract, estimat la circa 3 miliarde de dolari, au mai intrat avionul european Eurofighter, produs de Airbus, BAE şi Leonardo, şi cel suedez Gripen al companiei Saab.

Alţi aliaţi ai SUA, precum Germania, Franţa, Norvegia, Olanda ori Suedia, au fost de asemenea ţinta spionajului american prin acest canal, mai afirmă postul de televiziune amintit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0