Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date alarmante: Situația pandemică este critică în Chișinău

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaElevi
Elevi - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 130 de elevi și 93 de angajați din școlile din Capitală sunt infectați cu virusul COVID-19. În același timp, aproape 1 500 de copii se află în carantină. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Primăriei Chișinău în cadrul ședinței de dimineață.

CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Viceprimarul Angela Cutasevici a anunțat că în 150 de instituții de învățământ sunt înregistrate 132 de cazuri active de infectare cu COVID-19 în rândul elevilor și 93 în rândul angajaților. În același timp, 1 495 de elevi și 74 de muncitori au fost plasați în carantină.

„În autoizolare sunt elevi din 39 de clase din 24 de instituții de învățământ. Au revenit din izolare elevi din 23 de clase”, a declarat viceprimarul Angela Cutasevici. 

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Mai puține cazuri noi de COVID - 19, dar sunt multe decese

Situația este mult mai bună în grădinițele din Capitală, unde săptămâna trecută s-a înregistrat doar un singur caz de infectare în rândul copiilor. 

„În instituțiile municipale de educație timpurie în autoizolare au fost plasați 175 de copii din 4 grupe. De asemenea, au fost înregistrate 22 de cazuri active, inclusiv 8 cazuri noi, în rândul cadrelor didactice. În autoizolare au fost plasați 19 educatori. În autoizolare au fost plasate 7 cadre didiactice”, a spus Cutasevici.

În instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău, unde pe 15 noiembrie au fost organizate secții de votare, orele sunt desfășurate în regim online, iar conducătorii instituțiilor asigură igienizarea spațiilor și buna desfășurare pentru reluarea activității începând cu ziua de mâine. Totodată, șeful adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă a menționat că situația epidemică rămâne a fi una gravă, iar numărul pacienților infectați crește de la o zi la alta. În continuare, în Chișinău se menține cod roșu. 

”Situația în Chișinău rămâne una gravă, prin creșterea continuă de noi cazuri de îmbolnăviri și cazuri grave și foarte grave, ceea ce denotă un pronostic nefavorabil. În municipiul Chișinău avem 37 956 de cazuri confirmate cu COVID-19 și circa 27 de mii de persoane care s-au vindecat. Cu părere de rău, avem și 673 de decese. La evidența medicilor de familie avem 24 131 de pacienți și 33 240 de pacienți sunt monitorizați prin sistemul JIRA, sunt implicați 365 de medici de familie”, a menționat Boris Gîlcă.

De asemenea, situația nu este mai bună nici în spitale. Pe parcursul săptămânii trecute a fost un număr foarte mare de internări. Până în data de 15 noiembrie, erau spitalizați 875 de pacienți cu COVID-19, dintre care 54 în stare critică și intubați, alți 240 de pacienți sunt în stare gravă și 544 - în stare medie.

”În continuare toate paturile de la terapie intensivă sunt ocupate, însă facem față fluxului mare de internări, identificăm spații suplimentare. Avem rezerve, inclusiv cele 200 de paturi la Centrul COVID, care vor fi activate la prima necesitate”, a anunțat Boris Gîlcă.

De la începutul pandemiei, în țară s-au înregistrat 89 279 de cazuri de infectări cu coronavirus. În total, 70 812 persoane s-au tratat, iar 2018 au decedat din cauza complicațiilor provocate de virus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0