Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șeful Autorității Aeronautice Civile, despre noul acord parafat de Moldova și SUA

© Sputnik / OsmatescoEugen Coștei
Eugen Coștei   - Sputnik Moldova
Abonare
Are sau nu o componentă militară noul Acord privind transportul aerian, parafat de Moldova și Statele Unite ale Americii. Șeful Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, ne-a oferit mai multe detalii.

CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Acum două zile, Ministerul Economiei a anunțat că Moldova și SUA au parafat un Acord bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies” (Cer deschis). 

Potrivit Ministerului, Acordul „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din SUA, va contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova și diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău.

Am încercat să aflăm de la șeful Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, dacă acest acord are vreo componentă militară și care va fi procedura pentru ca operatorii naționali să poată obține dreptul de a activa în SUA.

”Acordul nu are componenta militară și reglementează doar transporturile aeriene civile. Acest Acord este de tip ”Open Sky”, care prevede posibilitatea operatorilor aerieni din ambele tari sa opereze fără restricții comerciale cursele aeriene regulate și neregulate, directe sau componentele acestora, în calitate de operator de marketing, având posibilitatea partajării codurilor sale pe cursele operate de alte companii aeriene”, a declarat Coștei pentru Sputnik Moldova.

Работа на высоте - Sputnik Moldova
Moldova și SUA au parafat un acord privind transportul aerian
Totodată, Coștei a precizat că, pentru ca operatorii naționali să aibă dreptul de a acționa directe în SUA, ”aceștia urmează sa obțină de la Autoritățile Aeronautice Federale (FAA) o autorizație specială egala cu certificarea companiei”.

Inițierea negocierilor asupra acestui Acord, propus de partea americană, a fost dispusă prin Hotărârea Guvernului nr.267 din 2018. În urma unui schimb de corespondență între părți, pe 2 noiembrie 2020, MEI a recepționat de la Ambasada SUA textul Acordului parafat pentru a fi examinat de partea moldovenească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0