Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceața s-a lăsat peste Moldova: Cât de mult ar putea dura

© Sputnik / Miroslav RotariТуман
Туман - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii au remarcat ce tipuri de ceață sunt tipice pentru Moldova, precum și ce fel de ceață s-a lăsat acum peste țară și cât poate dura.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik, Iulia Lipovaia. De câteva zile, la Chișinău și în alte localități ale țării dimineața se atestă o ceață densă. Cât de mult vor dura astfel de condiții meteorologice au explicat reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit sinopticianului Valentina Bildina a declarat pentru Sputnik Moldova că în țară s-a instalat un tip mixt de ceață, aceasta se numește „radiativ-advectivă”.

"Moldova a fost influențată de dorsala anticiclonului Azore. Se răspândește pe teritoriile noastre din nord-vest. Dar există și un front cald încețoșat. În plus, avem încă multă umezeală: plouă, totul este umed și practic nu există vânt", a spus Bildina.

Ea a menționat că Serviciul Hidrometeorologic anunță un cod de pericol din cauza ceții în cazul în care aceasta acoperă mai mult de 30% din țară și este foarte densă. În această perioadă, așa cum a precizat Bildina, situația nu este chiar atât de complicată.

Утренний Кишинев - Sputnik Moldova
Ce surprize ne-a pregătit vremea pentru următoarele 7 zile

"De obicei, o astfel de ceață trece după-amiaza. Este puțin probabil să dureze câteva zile, dar acest lucru nu înseamnă că noaptea nu se vor forma aceleași condiții pentru apariția ei. Dimineața poate apărea din nou pentru o perioadă scurtă de timp", a subliniat interlocutorul.

Ea a explicat că ceața radiativă este întotdeauna de scurtă durată și se atestă doar la orele dimineții. Ceața este terestră, se formează deasupra bazinelor de apă, în condiții de umiditate ridicată și în lipsa vântului toamna, iarna pe timp de ninsoare și, uneori, primăvara.

Ceața advectivă se formează atunci când aerul cald se răcește și când acesta se mișcă deasupra unei suprafețe și mai reci - deasupra apelor și uscatului. 

"Este specific pentru Moldova: dacă există un vânt de sud-est, masele de aer pot veni din Marea Neagră, în ciuda faptului că este suficient de departe. Aceste vânturi aduc umezeala la noi, dar de obicei formează și un tip mixt de ceață și nu durează mult", a conchis Bildina.

Conform prognozelor meteo, pe 5 noiembrie în Moldova se așteaptă o vreme parțial înnorată, preponderent fără precipitații. Temperatura medie în timpul zilei va fi de +10.. +15 grade. O ușoară răcire a vremii este posibilă în următoarele zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0